Сумњиви пожари у Оманском заливу, Трамп оптужио Иран и послао разарач

У саопштењу се истиче да је војска упутила разарач “Мејсон” на место напада на два нафтна танкера у Оманском заливу

Америчка војска саопштила је да је упутила разарач “Мејсон” на место напада на два нафтна танкера у Оманском заливу, надомак обале Ирана. Такође, САД су оптужиле Техеран за напад и објавиле видео-снимак за који тврде да показује како иранска гарда уклања неексплодирану мину са танкера.

Централна команда америчке војске је саопштила да САД нису заинтересоване за ангажовање у новом сукобу на Блиском истоку, али да ће бранити своје интересе, укључујући слободу пловидбе. У саопштењу се истиче да је војска упутила разарач “Мејсон” на место напада на два нафтна танкера у Оманском заливу.

Други разарач, “Бејнбриџ”, и даље је у блиском контакту са оштећеним танкером “Кокука курејџес” и неће толерисати никакво ометање, поручује америчка војска. Два нафтна танкера оштећена су у експлозијама у Оманском заливу, надомак обале Ирана. Узрок пожара је нејасан, али се сумња да су бродови нападнути, јер долазе само неколико недеља након наводне саботаже брода у том региону.

Иран категорички одбацује оптужбе за напад. Велика Британија и Саудијска Арабија су подржале амерички став, а Русија упозорава на пораст тензија у региону. Након пожара на танкерима, цене нафте су порасле за четири посто. Омански залив се налази на улазу у Ормуски мореуз, морски пут великог стратешког значаја, кроз који се транспортује петина нафте која се потроши у свету.

САД: ИРАНЦИ УКЛАЊАЛИ НЕЕКСПЛОДИРАНУ МИНУ
Америка оптужује Техеран за нападе на бродове, без икаквог повода. Своје тврдње поткрепљује видео-снимком на којем се, како тврди, види како иранска Револуционарна гарда уклања неексплодирану мину са једног од танкера, који је у јапанском власништву.

 

Извор Ројтерс/РТС, 14. јун 2019.

ТРАМП: ИРАН СТОЈИ ИЗА НАПАДА НА ТАНКЕРЕ
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је да Иран стоји иза напада на нафтне танкере у Оманском заливу. Иран категорички негира те оптужбе. „То је заиста учинио Иран, и ви знате да су они то учинили јер сте ви видели брод“, изјавио је Трамп у интервјуу телевизијском каналу „Фокс“, указујући на видео-снимак на којем се види како ирански војници уклањају неескплодирану мину с нападнутог танкера у Оманском заливу.

Према Трамповим речима, на мини је „било написано Иран“. Амерички председник је додао да се САД према том инциденту односе веома озбиљно. Шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф изјавио је раније да су оптужбе САД о умешаности Ирана у нападе на танкере неосноване. Армија Ирана је саопштила да је упутила групу војника с једног брода и једног хеликоптера на место где су нападнута два танкера у Оманском заливу ради спасавања и пружања помоћи повређенима.

Ирански и арапски медији су 13. јуна саопштили да су у Оманском заливу нападнута два нафтна танкера. Према неким информацијама, реч је о нападу торпедима, због чега је на танкерима дошло до експлозија и пожара. Сви чланови нападнутих бродова евакуисани су на територију Ирана. Према речима власника једног од танкера, на палуби једног од бродова било је 11 Руса, нико од њих није повређен. Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков је изјавио да Русија упозорава да нико не покушава да оптужи Иран за тај инцидент и позвао да се он не користи за повећање напетости у региону.

 

Извор Спутњик, 14. јун 2019.