Русија и ЕУ почели договоре око избацивања долара из међународних трансакција

Стране су истакле да је ширење употребе националних валута обострано корисно, јер смањује ризике за предузетнике из Русије и Европске уније

Заменик премијера Русије Антон Силуанов и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович договорили су се да формирају радну групу која ће радити на практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима, саопштио је портпарол Силуанова Андреј Лавров.

„Први потпредседник владе – министар финансија Русије Антон Силуанов одржао је радни састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичем. На састанку се разговарало о трансакцијама у међусобној трговини, укључујући трговину енергентима, у националној валути – рубљи и евру. Стране су истакле да је ширење употребе националних валута обострано корисно, јер смањује ризике за предузетнике из Русије и Европске уније“, објаснио је портпарол.

„За наставак дијалога у овом правцу Силуанов и Шефчович су се договорили да формирају радну групу која ће се бавити практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима“, додао је он. На састанку је разматрано и питање учешћа европских предузећа у реализацији националних пројеката у Русији. Силуанов је рекао да је Русија заинтересована за овакву сарадњу и да нема препрека за учешће страних компанија у националним пројектима. Силуанов је такође обавестио заменика шефа Европске комисије о мерама које предузима руска влада у циљу побољшања инвестиционе климе у Русији и либерализације трговине.

Стране су изразиле наду у интензивирање економске сарадње између Русије и ЕУ, повећање обима трговине, као и успешну реализацију заједничких инвестиционих пројеката у различитим областима. Потреба за смањењем зависности од долара постала је једна од најчешће дискутованих тема током 2018. године и то не само у Русији. Руске власти су навеле да Сједињене Америчке Државе својом политиком санкција подривају поверење у долар, смањују улагања резерви земље у амерички државни дуг и саме доприносе повећању спољне трговине у рубљама и другим валутама. Истовремено, руске власти уверавају да политика дедоларизације економије не подразумева забрану циркулације долара – ради се о стварању економски повољних услова за употребу других валута.

 

Извор Спутњик, 16. јун 2019.