Хан: Отворите преговоре са С. Македонијом, за Србију би то био важан сигнал

"Сви треба да схвате колико је у интересу целог региона важно дати знак једној земљи", поручио је Хан.

Политички компромис на Западном Балкану мора бити награђен, поручује уочи сутрашње седнице Савета ЕУ комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан.

У околностима у којима би Савет ЕУ могао у уторак поново да одложи одлуку о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, Хан је позвао министре ЕУ да што пре омогуће покретање приступних преговора са Северном Македонијом и оценио да би то био важан знак за цео регион.

– Ако поново буде покренут дијалог између Србије и Косова, они морају да виде да ће инвестиција у проналажење политичког компромиса бити награђена. У супротном немају подстицај. Сви треба да схвате колико је у интересу целог региона важно дати знак једној земљи – поручио је Хан.

Јоханес Хан је пред сутрашњи састанак Савета ЕУ, који ће разматрати политику проширења и напредак земаља у процесу евроинтеграција, поновио да је Северна Македонија урадила све што је од ње тражено и упозорио да би свако одлагање адекватног ЕУ одговора на то представљало ризик. Он је поновио да, ако једна земља која је инвестирала много у европску перспективу, а њени лидери показали храброст у постизању компромиса не буде награђена за то, онда ЕУ губи кредибилитет, али и моћ деловања у целом региону Западног Балкана.

Министри спољних и европских послова ЕУ на састанку Савета у Луксембургу сутра би требало да донесу закључке и препоруке о даљим корацима земаља које се налазе у процесу приступања ЕУ. Очекује се и да се дефинише и одговор Савета на препоруку Европске комисије о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Према последним информацијама, та одлука могла би да буде поново одложена.

Док се група земаља на челу са земљама Балтика и Централне Европе залаже за отварање приступних преговора већ у јуну, Немачка тражи одлагање до септрембра због расправе на Бунсетагу. Истовремено, Француска и Холандија сматрају да би та одлука за Северну Македонију могла бити донета и касније, а противе се и почетку приступних преговора са Албанијом због, како оцењују, неубедљивих доказа о напретку у области владавине права, првенствено у борби портив организованог криминала.

 

Извор Танјуг/Блиц, 17. јун 2019.