Јазавац пред судом или дан мрмота

Јеремић је одлучио да подигне тужбу због изјаве да припада „међународној скупини лопова”. Шта говоре јавни подаци о његовом пословању?

Са разлогом је и дан данас популарно дело Петра Кочића „Јазавац пред судом“. За разлику од лектире у којој Давид Штрбац тужи јазавца, данас „јазавци“ туже председника Републике: Јеремић, Понош и Обрадовић. Понављају се, па све то више личи на “Дан мрмота“. Јазавци и мрмоти не знају шта ће са собом, немају ниједну сувислу идеју, па цеде суву дреновину и живе песму „Трла баба лан“. И у тој политичкој импотенцији као права политвијагра им се чине тужбе против Вучића. Кад оно, испаде да то није вијагра, него лаксатив.

Последњу тужбу (због наводне повреде угледа и части) против Вучића је поднео Вук Јеремић, због следећих Вучићевих речи: „То је нека озбиљна скупина лопова на међународном нивоу, предвођена Вуком Јеремићем, није то од јуче“. Као политички аналитичар, од 2008. пратим каријеру Вука Јеремића. Вучић је био благ и није рекао ништа што није истина. Један из те међународне групе, Патрик Хо, недавно је правоснажно осуђен у САД на три године затвора. У Њујорку су крајем  2017. ухапшени Патрик Хо и Шеик Тидиан Гађио, дугогодишњи финансијски партнери Вука Јеремића. Хо је бивши министар унутрашњих послова Хонг Конга и доскорашњи водећи функционер кинеске НВО ЦЕФЦ која „донира“ Јеремићев „ЦИРСД“ и ПР Агенцију.

„БРАТ“ ЛОЗОЈА
Гађио је бивши шеф дипломатије Сенегала и члан Борда ЦИРСД-а. Оптужени су да су починили низ кривичних дела везаних за корупцију, подмићивање и прање новца у висини од 2,5 милиона долара. Јеремић, Хо и Гађио су финансијски и лично повезани са бизнисменом Емилиом Лозојом, против кога се у Мексику води истрага за посредовање у давању мита од десет милиона долара. Вук Јеремић је Лозоју на Твитеру представљао као свог „брата“ (са Харварда) и посредовао је у Лозојиним пословима са Хоом. Недуго после једног од „посредовања“, на рачуне ЦИРСД-а су уплаћени милиони долара.

Вук Јеремић је од 2007. до 2016. двадесет и један  пут био у Хонг Конгу. Отежавајућа околност по Јеремића је чињеница да су кинеске власти ухапсиле највећег Јеремићевог „донатора“ и партнера – мегатајкуна Јиа Ђианминга (шефа Патрика Хоа) због проневере 38 милиона долара. Вуку Јеремићу и даље прете исте оптужбе као и Хоу и Гађиану – за завере и кршења Закона о иностраној корупцији и Закона о прању новца (Conspiracy and Violation of  the Foreign Corrupt Practices Act and Money Laundering Act). Шеик Тидиан Гађио је постао сведок сарадник против Патрика Хоа. Америчке власти поседују око 100.000 мејлова Патрика Хоа. Сваки добронамеран грађанин Србије морао би да се запита да ли у тих 100.000 мејлова има и неких који би Американцима могли послужити да уцењују Хоовог бившег сарадника Вука Јеремића, и како би се то одразило на могућност Србије да води суверену и независну политику уколико би тај исти Јеремић једног дана дошао на власт.

Емилио Лозоја, бивши генерални директор мексичке нафтне компаније „Петролеос Мехиканос” (PEMEX)

Међу најзначајнијим „донаторима“ Јеремићевог ЦИРСД-а од 2013. до 2017. су компаније (износи су у доларима) из Хонг Конга (State Energy HK Limited 2.970.000; China Energy Fund Committee 1.000.000; Fei Ying International Limited 300.000), из Уједињених Арапских Емирата (Horizon Companies Est Admin 200.000), из Монака (Brownstones Investment 200.000), из Катара (Мисија при УН 120.000 и катарска Амбасада у Берлину 200.000), са Девичанских острва (China Environmental Energy Holdings 300.000 и Estix Technology Corporation 300.000) и из Швајцарске (Smart Engineering Ltd 200.000). Јеремићевој ПР Агенцији је у истом периоду уплаћено  1.330.000 долара од ЦЕФЦ-а. Укупно 7,12 милиона долара.

СУМОРНИ КОСОВСКИ БИЛАНС
Резултати  бившег министра Јеремића су поражавајући. Тадић, Јеремић и Б. Стефановић су прихватање независности лажне државе Косово довели  до нивоа од 99 одсто. Независност Косова је за мандата Вука Јеремића признала 91 држава. Јеремић је преговоре о КиМ пренео из надлежне УН у ненадлежну ЕУ. Јеремић је 2008. успешно потурио Србији мисију Еулекс, представивши је као мисију УН. Јеремић је пред Скупштином УН неспорно питање суверенитета Србије учинио спорним штеточинским питањем Међународном суду правде о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Током мандата, Јеремић је на своја луксузна министарска путовања потрошио више од 3,6 милиона евра. Себи је доделио 55.000 евра дневница, чиме је дуплирао износ своје петогодишње плате. Државни ревизори су 2011. утврдили незаконито пословање министарства  при куповини девиза преко мењачнице „Транге-франге“ и при плаћању „Аероклубу”, у укупном износу од око 360.000 евра. Јеремић је за пет година туристичког министровања од 1820 дана на службеном путу провео око 960 дана – преко две и по године! Штетним уговором који је 2012. године, потписао са „Енергопројектом” држава је, сумња се, оштећена за више од 5,2 милиона евра.

У емисији „Прави угао“ на РТВ, 29. децембра 2016, на питање о донаторима ЦИРСД, Јеремић је изнео неистину: „Огромна већина финасирања је дошла од корпорација које не послују у Србији нити имају планове да послују“. Истина је да две корпорације из Кине, које финансирају ЦИРСД, послују у Србији низ година. Јеремић је 2011. присуствовао потписивању „Протокола о сарадњи за градњу ТЕНТ Б3“, између ЕПС-а и „China Environmental Energy Holdings”. Ова компанија је ЦИРСД-у уплатила 300.000 долара.

Јеремић је више пута ухваћен да говори неистину у медијима. Недавно је, на телевизији Н1, одговарајући на питање о пореклу свог богатства, не трепнувши обмануо јавност изјавом да је запослен као члан борда међународне компаније „Партнерс груп“, што је ова компанија демантовала. Колико је Јеремић неозбиљан и склон неистинама сведочи и његова изјава на скупу од 17. марта ове године, када је хладнокрвно изјавио да Вучић пада до Ускрса! Васкср је дошао и прошао, а Вучић није пао, већ је ојачао. Пао је и пропао баш Јеремић и његови, Ђиласови и Обрадовићеви протести. Слично тој неинтелигентној изјави, Јеремић је другог јануара 2019. изјавио да Путин презире Вучића. Четири дана касније Путин је одликовао Вучића једним од највиших руских ордена. На све ово Јеремић нема одговора.

ТУЖБА ОД 50 МИЛИОНА
Али онда се Јеремић сетио да тужи Вучића суду и да тражи одштету од фантастичних 50 милиона. Такву одштету за увреду није тражио никада нико у историји српског правосуђа. Иначе, Јеремићеви адвокати су једнако „угледни“ као и он. Први је Владимир Гајић који је променио више странака него чарапа (СПО, ДС, ДЈБ, НС…). Други је Милош Павловић, који је 4. априла 2019. (што се јасно може видети на снимку) при покушају насилног упада у Скупштину града Београда окупљеним женама које су спречиле овај упад упутио претње шамарањем, замахнувши руком са намером да једну од њих удари, уз речи: „Да ти лупим шамарчину!“. Када већ говоримо о заступницима супротстављених страна, важно је поменути да је Вучићев адвокат бард српске адвокатуре Драган Палибрк, који заступа и аутора овог текста као странку тужену од стране Драгана Ђиласа.

Вук Јеремић излази из зграде Вишег суда у Београду након добијања решења о одлагању званичног почетка суђења по тужби против Александра Вучића до одлуке Народне скупштине о укидању имунитета председнику Србије, Београд, 13. јун 2019. (фото: Танјуг/Бојан Стекић)

Овде ћемо навести само неколико клевета и увреда које је Јеремић изнео против Вучића, због којих би Вучић могао да га тужи, уз велике шансе да га добије на суду: 15. Децембар 2018. Прокупље, оснивање ГО Народне странке (преноси Југпрес): „Подршком формирању војске Косова, Вучић починио велеиздају због које ће морати да одговара“; 12. фебруар 2019. Федерална ТВ (БиХ), интервју Вука Јеремића: „Вучић намерава да постигне споразум којим би Косово добило столицу у УН“. Јеремић је председника Србије назвао ‘уличарем без манира и моралних обзира’ и закључио да „Вучић намерава да постигне споразум којим би Косово добило столицу у УН“; 18. март 2019, Прави угао РТВ, Јеремић је у интервјуу председника Србије поново назвао неурачунљивим и лудим: „То само може да значи да је он или спреман да у било ком тренутку изговори ноторну лаж или је реч о психолошком делиријуму – другим речима, или је лажов или је луд, а ја мислим да је по среди и једно и друго”.

Битно је рећи да се председник Вучић није позвао на имунитет, већ је на Јеремићеву тужбу одговорио преко адвоката. „Када дође време, одазваћу се судском позиву. Ако парламент нешто треба да ради на скидању мог имунитета, ја молим посланике владајуће већине да то одмах ураде. Брже-боље да закажу ту седницу и да ми скину имунитет, са одушевљењем чекам тај поступак”, рекао је Вучић. Његов адвокат Драган Палибрк казао је да је шокиран тиме што Јеремић тражи 50 милиона одштете и да је свакакве увреде од стране Јеремића трпео и његов клијент Александар Вучић. Палибрк је додао да Вучић има принцип да политичари после изговорених речи не би требало међусобно да се тужакају, већ да би све што имају да кажу требало да користе у политичкој арени, а не у судници. И заиста, стотине дугогодишњих јавно изречених клевета и увреда од стране Јеремића, Ђиласа, Обрадовића и многих других Вучић стоички подноси и до сада није тужио никога.

Велики Душан Радовић је рекао: „За издајице, тужибабе и цинкароше у београдским школама уводи се ново признање – вуковац. По имену оног Вука који је, према народној песми, издао на Косову“.

 

*Аутор је политички аналитичар и одборник Српске напредне странке у Скупштини града Београда

 

Извор Нови Стандард