Натали Лоазо испрозивала све редом и срушила Макронове амбиције у ЕП

Поједини медији описали су њено понашање као “политички масакр” наводећи да је сада и некима из њене странке јасно да није дорасла задатку

Макронова колегиница из партије и највиши кандидат на европским изборима Натали Лоазо, требало је да предводи центристичку групу у Европском парламенту и уједини либералне снаге под Макроновим вођством и да му снажан глас у Бриселу. Међутим, током прве недеље у парламенту, Лоазо је пред 12 франкофоних новинара на, како пише Индепендент, бизарном брифингу, на којем се незванично обраћала, “испрозивала” сваког савезника који јој је потребан да би постала лидер посланичке групе.

Брифинг од 45 минута не би био ни откривен да белгијски лист Соар није одлучио да објави детаље његовог садржаја – што је наљутило такозване Макронисте, а последице су довеле до тога да се Лоазо искључила из трке за шефа посланичке групе. Како се наводи, она је актуелног лидера странке АЛДЕ Гаја Верхофштата описала као “старца фрустрираног последњих 15 година”, док је за холандску либералку Софи Инт Велд рекла да је “изгубила сваку битку коју је икад водила”.

Она се осврнула и на немачку канцеларку Ангелу Меркел, чиме је пореметила деликатну француско-немачку алијансу, описујући је као “проблем са Европом”. Кандидата Меркелове за председника Европске комисије Манфреда Вебера описала је као “ектоплазму” која никада није била успешна”. И француски политичари, чак и из Макронове партије “У покрету”, добили су по леђима, будући да је посланика Жана Артуија назвала “огорченим човеком”. Лоазо је најпре негирала да је дала те коментаре, описујући их као “чисту измишљотину”, али се касније и извинила за њих – чиме је можда још више погоршала ствари.

Реагујући на њен говор члан Европског парламента Жан Артуи је на Твитеру објавио да поздравља политичку интелигенцију Натали Лоазо и искреност њених порицања. “Обећавајући улазак у Европски парламент”, написао је он. Француски лист Либерасион пренео је и да је неколико минута пре брифинга Лоазо послала поруку својим колегама из партије, поручивши им да “играју скромно и изнад свега да не буду арогантни”. “Претходници других политичких породица нису увек имали ту финоћу. Французи имају лошу репутацију да мењају стране”, поручила им је она. Поједини медији описали су њено понашање као “политички масакр” наводећи да је сада и некима из њене странке јасно да није дорасла задатку.

Такви анонимни брифинзи против ривала су очигледно уобичајени у француској политици, а инцидент је покренуо питање да ли се партија “У покрету” прилагодила животу у центру ЕУ. Међутим, пише британски лист, пошто је Лоазо сада испала из трке за лидера центристичке групе, изгледа да француски председник не може да доведе неког од својих људи на ту функцију.

Пре него што је предводила европску изборну кампању Макрона, Лоазо била је министарка за питања ЕУ у француској влади, и учествовала у разговорима о брегзиту. Пажњу британских медија привукла је тиме што је објавила да је своју мачку назвала брегзит, будући да је увек мјаукала да је пусти напоље, а када би јој се врата отворила, она не би изашла.

 

Извор Б92, 17. јун 2019.