Новости: Београд и Приштина од Запада ускоро добијају „смернице“ за Косово

Шта се налази међу "препорукама", могло би да се обелодани на самиту у Паризу, почетком јула, ако до њега дође

Београд и Приштина ускоро би требало да добију смернице за проналазак коначног решења косовског питања од западних земаља, али ће оне оставити простор за евентуалне „амандмане“ обе стране на тај задати оквир. Овакав начин рада, како преносе наши извори, према мишљењу западних лидера требало би да убрза затварање косовског питања. Шта се налази међу „препорукама“, могло би да се обелодани на самиту у Паризу, почетком јула, ако до њега дође, а чији покровитељи треба да буду француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Постављање принципа за преговоре о статусу Косова нису новост, јер је још 2005. године Контакт група установила три основна: да нема поделе Косова, да нема повратка на стање од пре 1999. године и да нема припајања Косова суседним државама. Али, покушај зближавања двеју страна ограничених овим црвеним линијама тада није дао резултате.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је у постојећим околностима тешко наставити разговоре ако су почетна позиција Бриселски споразум и формирање ЗСО. Он верује да ће се преговори наставити о основама и принципима за правно обавезујући споразум и коначно решење: – Ту би морао да се нађе модус који не би био ни безусловно признавање Косова нити безусловно непризнавање, већ неко средње решење. Признавање Косова, како се поручује, не може да буде основ за дијалог. У принципима не може да стоји: признавање, па све остало. Може само: све остало, па да онда видимо шта ћемо са признавањем. Притом, Србија треба да тражи и гаранције које се тичу односа са западом и наставка европских интеграција.

Миливојевић подсећа да је Косово територија под мандатом УН, свидело се то неком или не. То је фактичко стање, од кога се, како сматра, мора поћи. Такође, он напомиње да никакви принципи преговора не могу да се односе на централну Србију, јер то није тема, већ је тема Косово: – Запад може да пошаље шта хоће као оквир за дијалог, али за српску страну и за половину човечанства Београд не преговара са признатом државом на билатералној основи.

Из понашања актуелних главних актера у преговарачком процесу, према мишљењу некадашњег амбасадора Милована Божиновића, може се стећи утисак да неки оквир за дијалог о коначном решењу већ постоји и да су обе стране под притиском да се усаглашавају сходно тим смерницама. Он каже да је, генерално гледано, за напредак било ког преговарачког процеса предуслов да се дефинише нека полазна основа.

Поводом последње поруке из Беле куће – да Србија и Косово оставе по страни екстремистичку реторику и да раде на споразуму који се фокусира на узајамно признање – овај дипломата каже да уколико се таксе укину и дијалог се настави, Србија не би смела да дозволи да се крене у нову причу, пре него што се спроведе Бриселски споразум и формира Заједница српских општина: – Била би грешка правити компромисе око онога што је већ потписано. То што Србија за ЗСО тражи извршну аутономију није нешто велико. Ако би се ту попустило, то би само даље повећало апетите Албанаца. А када се то испуни, онда треба прећи на причу могућих модела за коначно решење.

ОЛБРАЈТОВА КАО СИГНАЛ
Извесно је да се на Србију врши све већи притисак, а један његов вид је и долазак Медлин Олбрајт и Била Клинтона у Приштину. Није то изван спољне политике САД, без обзира на то што они заступају другачију опцију и што су критичари Трампа. То је, како сматра Божиновић, озбиљан сигнал за Београд.

 

Извор Вечерње новости, 17. јун 2019.