Шпанија упркос притиску САД прва у Европи увела Хуавејеву 5Г мрежу

Водафон Шпанија комерцијално је покренуо услугу у 15 градова, укључујући Мадрид и Барселону, ​​и то у сарадњи са Хуавејем

Шпанија је постала једна од првих европских земаља која је увела 5Г мрежу. Водафон Шпанија комерцијално је покренуо услугу у 15 градова, укључујући Мадрид и Барселону, ​​и то у сарадњи с кинеским телекомуникационим гигантом Хуавеј.

Локални пријеносник другог највећег мобилног оператера на свијету Водафон постао је први који је покренуо супербрзу мобилну телефонску мрежу, која обећава преузимање брзине до једног гигабита у секунди на шпанском тржишту у суботу. Осим шпанске пријестонице и главног града аутономне регије, услуге ће такође бити доступне у Валенсији, Малаги, Севиљи, Сарагоси, Сан Себастијану, Билбау, Виторији, Ла Коруњи, Вигу, Хихону, Памплони, Сантандеру и Логрону. Компанија користи опрему шведског произвођача Ериксон и Хуавеј, која је стављена на америчку “црну листу”, што озбиљно ограничава америчке компаније у трговању с кинеском компанијом.

Прије Шпаније, само су двије европске земље комерцијализовале 5Г: Швајцарска и Велика Британија. Међутим, Вашингтон већ подстиче своје савезнике да одбаце Хуавеј 5Г технологију, наводећи безбедносне проблеме. Упркос притиску САД-а, британски законодавци нису забранили Хуавеју да до сада учествује у мрежи пете генерације, али мобилни оператери ЕЕ и Водафон већ су испустили Хуавеј телефоне из својих 5Г планова. У међувремену, телекомуникациона компанија Санраjз најавила је први 5Г смартфон у Швајцарској у партнерству с Хуавејем.

Извршни директор Водафона Ник Рид раније упозорио је како би забрана Хуавеја из европских 5Г мрежа била штетна за оператере и потрошаче и могла би вјероватно за двије године одложити њено увођење. “То је структурно неповољно за Европу. Наравно, САД нема тај проблем јер не стављају Хуавејеву опрему” рекао је Рид. Напад САД-а на кинески Хуавеј дошао је усред трговинског спора између двије највеће свјетске економије. Трампова администрација оптужила је технолошког дива да шпијунира за кинеску владу, што је тврдња коју компанија снажно пориче. Након што је телекомуникациони див у Вашингтону стављен на црну листу, Пекинг је запријетио да ће санкционисати сличан попис компанија које штете интересима кинеског пословања.

 

Извор logicno.com, 17. јун 2019.