Да ли Немци руше Раму? Билд објавио прислушкиване снимке, Рама тврди да се ради о уцени

“Прислушкивани разговори потичу из досијеа 184, који је три године стајао у фиокама албанског тужилаштва”, пише новинар Питер Тиде

Немачки Билд објавио је снимке прислушкиваних разговора на којима се чује како функционери Социјалистичке партије Албаније договарају манипулацију гласовима.

“Прислушкивани разговори потичу из досијеа 184, који је три године стајао у фиокама албанског тужилаштва”, пише новинар Питер Тиде. На снимцима се чују разговори о претњама, куповини и манипулацији гласовима у пограничном граду Пишкопеја. У прислушкиваним разговорима се чују гласови актуелног албанског премијера Едија Раме, бившег министра економије Дамијана Ђикнурија, директора албанског Министарства унутрашњих послова Арбена Кешија и других функционера Социјалистичке партије у тој земљи.

На једном од 16 објављених снимака премијер Рама у телефонском разговору с Кешијем на дан избора пита да ли су реализовани постављени циљеви, на шта саговорник одговара потврдно.  Одмах после објављивања снимака, Тужилаштво за тешка кривична дела је најавило истрагу против лица који су извадили те материјале из досијеа.

“Тужилаштво за тешка кривична дела пажљиво прати новонасталу ситуацију без преседана, што озбиљно утиче на имиџ албанског тужилаштва, а настала је кршењем закона”, наводи се у саопштењу Тужилаштва. Албански премијер је тим поводом најавио тужбу против немачког новинара Питера Тидеа, а на свом налогу на Твитеру објаснио је зашто спор покреће у Немачкој.

“Одлучио сам да овај спор водим у немачким судовима, у тој благословљеној земљи, где се правда не игра с тајнама истраге и где се достојанство грађана и државе поштује као непроценљива вредност. ‘Ајде да видимо ко је у праву”, написао је Рама, који је претходно ове снимке оценио као уцену.

Путем Фејсбука он је добио одговор од Тидеа, који је написао да “Рама још није чуо о независном правосуђу”, па зато захтева истрагу тужилаштва. “Зато што шеф албанске владе још није чуо о независном правосуђу сада захтева да тужилаштво истражује. И зато што је он сада у Лондону, требало би да добије лекцију о томе шта су независни тужиоци и прави, функционални судови”, одговорио је Тиде на Рамину најаву да ће га тужити.

Рама, уз премијере Србије и Северне Македоније, Ану Брнабић и Зорана Заева, учествује данас у Лондону на конференцији Фајненшел тајмса и Коморског инвестиционог форума (КИФ) на тему “Могућност улагања у брзо растућем региону” на којем се представљају инвестициони потенцијали Западног Балкана, а испред хотела где се форум одржава Албанци протестују против Раме и његове политике.

 

Извор Танјуг/Б92, 18. јун 2019.