Ko je “moskovski Amerikanac”, novi ambasador SAD-a u Srbiji?

On je do 2017. godine imao zvanje ministra savetnika za politička pitanja, a pojedini ga smatraju i glavnim u američkoj ambasadi u Moskvi

Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota mogao bi da nasledi zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri, piše današnja štampa. U tom slučaju Srbija će dobiti diplomatu koji, prema zvaničnim podacima glavno iskustvo nije sticao u regionu, piše Politika i dodaje da to ne znači da on nema i znanje.

U Godfrijevoj zvaničnoj biografiji, u kojoj ne piše njegovo godište, ali piše da ima decu starosti 25, 17 i 16 godina, on je zadužen za upravljanje ključnim aspektima odnosa između SAD i Rusije. S druge strane, u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski “specijalista za Balkan” Aleksandar Bocan Harčenko. Od kako se prvi put čuo nagoveštaj njegovog imenovanja na mesto ambasadora u Beogradu pominjano je da je reč o osobi koja izuzetno poznaje naš region i sve probleme vezane za njega.

Kako se navodi, on je do 2017. godine imao zvanje ministra savetnika za politička pitanja, a pojedini ga smatraju i glavnim u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne. Godfri je radio kao zamenik američkog ambasadora u Jerevanu od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u ambasadama SAD u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Neposredno pre dolaska u Moskvu, bio je direktor kancelarije za Irak u birou za pitanja Bliskog istoka u Stejt departmentu, a u zvaničnoj biografiji zabeleženo je i da je 12 godina proveo u mornarici SAD, gde je njegov poslednji zadatak bio primena sporazuma o kontroli naoružanja SAD i SSSR. Navodi se da je u privatnom sektoru Godfri radio kao robni menadžer u uvozno-izvoznoj firmi koja je poslovala sa bivšim Sovjetskim savezom.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. jun 2019.