Нереди у Тбилисију због руског посланика

До метежа је дошло изненада после говора посланика руске Думе Сергеја Гаврилова а претходно је одржан велики скуп испред здања парламента

Демонстранти у Тбилисију су испровоцирани посетом руског посланика покушали да упадну у парламент Грузије, пробивши кордон полиције. Полиција је одговорила сузавцем и гуменим мецима. Скоро 70 особа је повређено у нередима.

До метежа је дошло изненада после говора посланика руске Думе Сергеја Гаврилова а претходно је одржан велики скуп испред здања парламента. Двојица демонстраната су повређена гуменим мецима. Према наводима страних агенција које цитирају саветника грузијског премијера, 39 полицајаца је повређено, а 30 учесника протеста је смештено у болнице.

„У ишчекивању преговора са владом полиција је употребила силу против нас. Све ово се дешава јер је влада позвала руског посланика Сергеја Гаврилова који подржава отцепљње наших региона. Он мрзи све што је грузијско. Апеловали смо на владу да му не дозволи долазак у Грузију. Он не само да је прешао нашу границу већ је и седео у парламенту на месту председника Скупштине. Ово је највеће понижење за наш народ, зато су грађани овде упрскос сузавцу и гуменим мецима које полиција испаљује“, навео је представник опозиционе партије Европска Грузија Гиги Угулава.

Грузијска председница Саломе Зурабишвили назвала је Русију „непријатељем и окупатором“ чија, како је навела, пета колона стоји иза насилних немира и упозорила на ризик од поделе бивше совјетске државе, преноси Ројтерс. Руски утицај у Грузији остаје политички осетљиво питање. Две земље од рата 2008. године немају дипломатске односе а Москва признаје независност два отцепљена региона, Јужне Осетије и Абхазије, где се сада налазе руске трупе.

РУСИЈА: ГРУЗИЈСКА ОПОЗИЦИЈА ОРГАНИЗОВАЛА ПРОТЕСТЕ
Русија је оптужила опозиционе снаге у Грузији да покушавају да спрече побољшање односа две земље, наводи Ројтерс позивајући се на Тас. Министар спољних послова је рекао да су „радикалне“ снаге намерно организовале протесте током посете руске делегације Тбилисију.

 

Аутор Слободан Радовановић

 

Извор Ројтерс/РТС, 21. јун 2019.