Новости: Подгорица намерно обманула грађане о закључку Венецијанске комисије

Оно што охрабрује Митрополију јесте децидирана порука Комисије да не сме бити насилног одузимања и прекњижавања црквене имовине

Портпарол Венецијанске комисије (ВК) Савета Европе Панос Какавијатос саопштио је да ће мишљење о предлогу црногорског закона о слободи вероисповести на њиховом сајту бити објављено сутра. Разлог “кашњења” лежи у томе што је мишљење ВК прошло кроз више важних измена и допуна. – Текст усвојеног мишљења требало би да имамо у понедељак – изјавио је Какавијатос.

Премијер Душко Марковић поручује да уколико Митрополија црногорско-приморска није задовољна мишљењем Венецијанске комисије и жели агресивну кампању, то је онда унапред осуђено на пропаст.

– Од Венецијанске комисије, кроз мишљење о закону, добили смо потврду наше слободе, независности и демократског потенцијала. Држави је њеним уставом дато право да уређује сва друштвена питања – не на нечију штету, него у интересу сваког грађанина и његових права и слобода. Тако ће бити и са овим законом. Ми нећемо уређивати ко ће и када ићи у цркве и манастире, али оне припадају народу, односно држави Црној Гори, и то нико не може оспоравати – казао је Марковић.

Митрополија црногорско-приморска, међутим, оцењује да је код Владе Црне Горе постојала евидентна намера да се јавност погрешно и тенденциозно информише – да су све одредбе предлога закона добиле позитивно мишљење Венецијанске комисије и да су позитивно оцењене све одредбе тог закона, што није тачно, саопштили су јуче из Митрополије.

– Управо одредбе из чл. 62 и 63 предлога закона, којима је било планирано једнострано прекњижавање цркава, џамија, катедрала и друге непокретне имовине цркава и верских заједница, нису подржане на начин који је желела, предлагала и очекивала Влада Црне Горе. Доступност судским и управним процедурама и сада, без оваквог предлога закона, постоји у правном систему Црне Горе. Али овде то није био циљ. Напротив, идеја је била да се, мимо прописаних судских процедура, Црква и верске заједнице лише својих светиња и имовине која им је кроз векове завештавана од верника – истиче се у саопштењу.

Оно што охрабрује Митрополију црногорско-приморску јесте децидирана порука “Венецијанаца” да не сме бити насилног одузимања и прекњижавања црквене имовине. Они су на 23 стране изнели бројне негативне коментаре, критике и обавезујућа упутства, а једно од њих је да “нацртом закона треба јасно указати да евентуална промена власништва над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење те имовине”.

Суштинска порука Венецијанске комисије садржана је у одредби 63, која треба “јасно да укаже на право дотичне верске заједнице да буде обавештена и да учествује у управном поступку пред државним органом надлежним за послове катастра, чији јавни ауторитет поднесе захтев за промену власништва над црквеном имовином, а у корист државе”.

– Ако последња изјава представника Митрополије црногорско-приморске Велибора Џомића значи да је МЦП задовољна мишљењем Венецијанске комисије о предлогу закона о слободи вероисповести, па макар то било и из разлога што га сматрају негативним, то је веома добра вест – поручили су из Владе Црне Горе, додајући да је она “веома задовољна” мишљењем ВК, и да је спремна да у финалном тексту предлога закона интегрише стручне препоруке и сугестије ВК за даље унапређење и прецизирање законских одредви.

Такав став МЦП, кажу у Влади Црне Горе, значи да нема никаквих препрека да “и та верска заједница учествује у конструктивном дијалогу са осталим верским заједницама и Владом и да, на терену правних чињеница и међународних правних стандарда, заједно обезбедимо да финални текст закона буде усаглашен са препорукама Венецијанске комисије пре него буде упућен Скупштини на разматрање и усвајање”.

ВУЧИЋ: БИЛО БИ НАЈБОЉЕ ДА ЦРНА ГОРА И СРБИЈА СПУСТЕ ТЕНЗИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић истакао је да би било најбоље да Црна Гора и Србија спусте тензије, и додао да ће мишљење о ставу Венецијанске комисије о црногорском закону о слободи вероисповести изнети када он буде објављен.

Вучић је, упитан да прокоментарише медијску кампању у Црној Гори против Србије и Срба, као и, према мишљењу владе у Подгорици, позитивно мишљење Венецијанске комисије, казао да се кампања води у Црној Гори против Србије и Срба, а у Србији се води обрнута кампања. – Најбоље је да станемо и једни и други. Волео бих када би било могуће – нагласио је Вучић. Он је додао да му је најсмешније када у медијима прочита да Србија води кампању против Црне Горе, а у њиховим медијима се објављује десетак страна о наводној стогодишњој српској окупацији Црне Горе.

Говорећи о позивању амбасадора Србије у Подгорици Зорана Бингулца у Министарство спољних послова Црне Горе, он је оценио да се ради о мери за унутрашњу употребу. – Питао ме је министар Ивица Дачић да шаље ноту. Замолио сам га да то не ради. Ми ћемо то чинити када буде било нешто стварно, а не због изјаве неких политичара или других. Могли бисмо на дневном нивоу да шаљемо 15 нота. Али боље је да спуштамо тензије. То служи интересима српског народа. Подизање тензија неће никоме да послужи да живи боље ни у Пљевљима, Херцег Новом и другим местима. Треба да помогнемо нашем народу, а не да му одмажемо – поручио је Вучић.

МАРКОВИЋ: РАДИМО СВОЈ ПОСАО
Нисам могао да верујем да манастир Острог није црногорски. Знао сам ко тамо служи, али нисам знао да то није црногорска светиња, црногорско верско и културно добро. То није ни манастир Морача, ни манастир на Цетињу. То јесте и мора бити државна имовина и државно власништво – рекао је премијер Црне Горе Душко Марковић. – Нисам могао да верујем колико ће поводом закона бити уперено стрелица против Црне Горе… Нећемо се свађати, али ћемо радити свој посао.

ДРЖАВА ИЗГУБИЛА ДВА СПОРА
Процеси за цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Крушевац и Рођења Богородице на Ћипуру, који су вођени пред црногорским судовима, доказали су да су оне подигнуте у време Краљевине Црне Горе. To значи да не припадају држави, већ Митрополији црногорско-приморској.

 

Аутор Велиша Кадић

 

Извор Вечерње новости, 23. јун 2019.