Skot: SAD neće voditi proces između Beograda i Prištine

“Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim”, predočio je on i rekao da SAD nemaju “crvenu liniju”

Američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je posao za Evropsku uniju (EU), “ali ćemo biti tamo da pomognemo koliko možemo”, rekao je u intervjuu Fonetu ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i poručio da je ovo dobro vreme za pregovore, kako bi se došlo do kopromisa i normalizacije odnosa dve strane.

“Ali, kakva će biti normalizacija i kakav će biti sporazum, mi još ne znamo”, napomenuo je Skot, ističući da SAD podržavaju EU u ovom procesu. Prema njegovim rečima, “bilo koje trajno rešenje trebalo bi da dođe od strane pregovarača, odnosno iz Beograda i Prištine”. “Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primene, nego mora biti od vas i Kosova. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprosvesti, a ne neka nesprovodiva ideja”, objasnio je Skot.

Rešenje mora dati stabilnost regionu, a ne da region učini nestabilnim, predočio je on i rekao da SAD nemaju “crvenu liniju”, niti kažu da će “prihvatiti bilo šta što dolazi od Beograda i Prištine”. “Ali, kažemo da smo otvoreni za rešenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora”, rekao je Skot.

Prema njegovoj oceni, “za sada nije zamrznut konflikt, nego pregovori”, pa bi trebalo naći način da “idemo natrag u pregovore, što je uvek bio naš stav”. “Mislimo da takse nisu pomogle u ovoj situaciji i da treba naći način da idemo za sto, da govorimo o problemima”, rekao je ambasador SAD. Upitan o eventualnom razgraničenju, on je odgovorio da “ne zna” koliko je to rešenje realno. “Znamo i da sam predsednik Vučić kaže da to više nije realno i nije prihvatljivo u Srbiji, a rukovodstvo Kosova kaže i da njima to nije prihvatljivo”, podsetio je Skot.

“Mi nikada nismo izrazili tu vrstu rešenja, jer mi, kao što smo rekli, mislimo da to treba da budu pregovori između Kosova i Srbije”, precizirao je američki ambasador i podsetio da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja. A dve nezavisne zemlje mogu da odluče o granici između njih, kaže Skot.

“DRAGO MI JE ZBOG KORIDORA 10, ALI PREŠEVU TREBA VODA 24 SATA”
Na pitanje o stanju u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, Skot je podsetio da je to uvek bio siromašan region, ali da se vidi da je njegov ekonomski razvoj prioritet za Srbiju. Na tome bi trebalo više raditi, dodao je on i primetio da je “ekonomski problem južne Srbije još uvek realnost za sve narode, i za Srbe i za Albance koji tu žive”.

Oni odlaze u Beograd, u inostranstvo, jer ne vide budućnost za sebe i svoju decu. Mi imamo čitav niz programa, preko USAID, koji je usmeren na razvoj, istakao je Skot, ali je to samo kap u okeanu onoga što bi Srbija sama trebalo da uradi. Njemu je bilo “veoma drago što je pre nekoliko dana bio u Bujanovcu, što je Koridor 10 završen i što može lakše da se putuje kroz celu Srbiju”.

“To je važan korak, a još važniji bi bio da Preševo ima tekuću vodu 24 sata na dan. To je osnova života, što znači da je potrebno još mnogo investicija, koje bi trebalo i privlačiti u ovaj region”, naglasio je Skot. Na pitanje o političkoj situaciji u ove tri opštine, Skot je podsetio da ambasadori, “po propisu, ne bi trebalo da komentarišu političku situaciju”. “Ali, ono što ću reći jeste da su u demokratskoj zajednici politički proces i demokratija put za rešavanje problema građana”, naglasio je Skot.

“PREVIŠE MEDIJA IMA POLITIČKI STAV”
Upitan o protestima u Srbiji, on je ponovio da diplomate ne bi trebalo da komentarišu unutrašnju politiku jedne zemlje, ali je istakao da su pravo na protest i izražavanje ideja osnovna demokratska prava. “Ja bih hteo da i u mojoj zemlji i u Srbiji svi više poštuju mišljenje drugog i da svi imaju pravo da izraze svoje mišljenje, da pred javnost iznesu svoje ideje i da glasači na kraju odgovore na to”, istakao je Skot.

Za vreme od kada je u Srbiji, on vidi da pada rejting zemlje što se tiče slobode medija i vladavine prava, kao i da je taj pad u nekim slučajevim dosta brz. “Kada je reč o izveštajima Reportera bez granica, Srbija je pala za 30 mesta od kada sam ja ovde i sada je na 90. mestu. To nije zdravo za Srbiju, niti za demokratiju u Srbiji”, ukazao je Skot.

Smatra da je “previše medija koji imaju politički stav, umesto da informišu građane, oni služe da napadaju nekog drugog”. Dodaje da u Srbiji, kao i u SAD, ima više mesta za pošteni dijalog u kojem poštujete drugoga. “Da on ima pravo na svoje mišljenje, a da to, iako se vi ne slažete sa njim, ne znači da je on izdajnik, da je lopov, niti da je korumpiran, nego samo ima drugačije mišljenje”, naglasio je ambasador SAD. Kaže da bi debate trebalo voditi na bazi podataka i činjenica i to je problem sa medijima u Srbiji, rekao je Skot “ima premalo činjenica, a previše mišljenja”.

“GRAĐANI SRBIJE NE PRIZNAJU AMERIČKU POMOĆ”
Govoreći o američkoj pomoći Srbiji, Skot je istakao da su SAD u protekle dve decenije dale “više od milijarde dolara ekonomske pomoći Srbiji, ali je interesantno da srpski narod to ne priznaje”. “Na pitanje u anketama ko daje više pomoći Srbiji, jedva da ćete videti Ameriku, iako mi, kao zemlja, dajemo više nego bilo ko”, uočio je on i nabrojao mnogobrojne američke progreme pomoći Srbiji.

On bi građanima Srbije, kao i svima u ovom regionu, poručio da je “prošlost prošla” i da je budućnost pred njima. “Da više pažnje obratite na to kako da izgradite bolju budućnost, nego da još pričate o prošlosti”, precizirao je Skot, koji smatra da “ljudi u ovom regionu mnogo gledaju unazad, umesto da gledaju unapred”.

 

Izvor Fonet/N1, 23. jun 2019.