Ердоган и на поновљеним изборима изгубио Истанбул, признао пораз

Кандидат владајуће АКП и бивши премијер Бинали Јилдирим признао је пораз и честитао Имамоглуу победу на поновљеним изборима

Кандидат опозиционе Републиканске народне партије Екрем Имамоглу победио је на данашњим изборима за градоначелника Истанбула. Он је освојио 54 одсто гласова, показују прелиминарни резултати, наводи Ројтерс. Имамоглу је обећао “нови почетак” и каже да је спреман на сарадњу са Ердоганом.

Кандидат владајуће АКП и бивши премијер Бинали Јилдирим признао је пораз и честитао Имамоглуу победу на поновљеним изборима у Истанбулу. “Честитам му и желим му успех”, рекао је Јилдирим.

Победу кандидату опозиције честитао је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган. На основу пребројаних скоро свих гласова, Имамоглу води за више од 715.000 гласова, преноси Ројтерс. Имамоглу је обећао је “нови почетак” у Истанбулу и изразио је спремност на сарадњу са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Имамоглу је победио на изборима 31. марта и био градоначелник 18 дана, али је изборна комисија, на жалбу АКП, поништила те резултате због нерегуларности.

Становници Истанбула су данас поново изашли на биралишта, након што су поништени претходни избори одржани 31. марта, на којима је тесном већином победио лидер опозиције Екрем Имамоглу.

 

Извор Ројтерс/РТС, 24. јун 2019.