Процурио разговор Мила Ђукановића са амбасадором у Русији из октобра 2005. године

На снимку се може чути разговор некадашњег амбасадора СЦГ у Москви, Милана Роћена и Мила Ђукановића

У снимку разговора између некадашњег амабасадора Државне заједнице Србије и Црна Гора у Москви, Милана Роћена, и Мила Ђукановића вишедеценијског диктатора Црне Горе, које ИН4С ексклузивно објављује, откривају се детаљи предреферендумских припрема које врши црногорски режим.

Овај снимак, као и претходно објављени је највјероватније настао средином октобра 2005. године. Подсјетићемо, да је купопродајни уговор за КАП потписан 17. октобра 2005. године. Интересантан детаљ са почетка разговора Роћена и Ђукановића је откривање ”технологије” медијског поступка који практикује црногорски диктатор. Наиме, Роћен му шаље три питања и три одговора на одређене теме (Медојевић, чика Љуба, Пророковић…)

Оно што је годинама познато, сад добија и материјалну верификацију, а то је да се Ђукановић излаже, у принципу, само оном дијелу медијске сцене гдје може строго да контролише питања, а тиме и да даје припремљене одговоре. Као што чујемо, често и одговоре које неко други припрема. Недавно, имали смо прилику да видимо читав низ драматичних психофизичких реакција црногорског диктатора када питања нису диригована.

Помињање Медојевића се највјероватније односи на тезу коју је предсједник ПзП-а пласирао да је Ђукановићу, у случају губитка референдума, обезбијеђен азил у Москви. Управо за то, Роћен увјерава Ђукановића да му ”нико није рекао да има ту…”

Посебно занимљив дио се односи на третман који код Роћена и Ђукановића ужива породица Карић (Богољуб – Боги и супруа Миланка). Наиме, Роћен шокира Ђукановића предлогом да ”пет-шест-седам сати с њим проведемо”, на што Ђукановић пренеражено одговора ”За…..ш?, Знаш ти јадан не био који је то напор?!”. Потом га Роћен уз громогласан смијех ослобађа ”пријетње”, истичући да је и он недавно имао разговоре са њима ”сат и по”, те да га је Карић ”релаксирао”.

Вјероватно најзначајнији дио разговора се односи на сусрет са Олегом Дерипаском у Дизелдорфу. Тих дана (октобар 2005), Дизелдорф је био центар за руско-њемачке пословне сусрете, а у њему се традиоционално одржава највећи сајам, а гдје се Ђукановић сусрео са Олегом Дерипаском у октобру 2005. године. За тај сусрет, Ђукановић каже:

”Ово синоћ није био неинтересантан разговор, тако да, то ћу ти испричати кад дођемо, кад дођеш, кад се видимо, али због садржине тога, и неких планова, и не помињи никоме да сам био тамо, зато што, мораћемо нешто да се договарамо око… неких њихових идеја.” Те ”идеје” се, јасно, односе на закулисне аранжмане око КАП-а, те подршке руског олигарха процесу отцјепљења Црне Горе. Подсјећамо, купопрадајни аранжман за КАП је потписан 17. октобра 2005.

Мило: Ало!

Роћен: Ђе си?

Мило: Ево, мало прије дошао, из Дизелдорфа у Котор, из Котора у Београд, из Београда овамо…

Роћен: Видио сам сад слике, смијеш са Светом.

Мило: Јесу ли изашле слике, јесу.

Роћен: На РТС-у.

Мило: Хм.

Роћен: Пошто ја ође имам све телевизије, разумијеш.

Мило: Ммм, да, да, да. Па добро, ти си амбасадор државне заједнице.

Роћен: Јес, јес…

Мило: Звао сам те ја данас пред одлазак из Дизелдорфа.

Роћен: Видио сам ја данас, претпоставио сам, али сам био у разговору код Миронова, па ми је телефон остао у колима, знаш.

Мило: Мхм, мхм…Шта има ново?

Роћен: Па ништа посебно… Послао сам ти нека три питања и одговора.

Мило: Добро.

Роћен: Знаш шта сам ти послао, за ону бену оног Медојевића, оно знаш… што смо ја и ти причали… да оно нема, знаш, њему нико оно није рекао да има ту…(неразумљиво)

Мило: Мхм…

Роћен: Послао сам за чика Љубу (Прим. ред. Љуба Тадић, тадашњи предсједник Покрета за заједничку државу).

Мило: Да…

Роћен: И послао сам мало за, мислим да то није лоше, то ти можеш ефектније направити, из ДСС-а, онај Пророковић, кад каже да трећина Срба најмање живи у Црној Гори, и да Србија мора да брине о толиком броју Срба.

Мило: Мхммм…

Роћен: Ето, то сам послао.

Мило: Гдје си то послао, код кога, код Винке? (Винка Јововић, шефица кабинета М. Ђ. прим. ред.)

Роћен: Код Винке, послао сам то и мејлом ноћас.

Мило: Добро, добро, фала ти. Пауза.. Ово синоћ није био неинтересантан разговор, тако да, то ћу ти испричати кад дођемо, кад дођеш, кад се видимо, али због садржине тога, и неких планова, и не помињи никоме да сам био тамо, зато што, мораћемо нешто да се договарамо око…

Роћен: Нећу.

Мило: Неких њихових идеја.

Роћен: Ма какви.

Мило: Е?

Роћен: Тако.

Мило: Оваај, кад си ти у Београд?

Роћен: Ја у неђељу вече, у понедеђеник поподне, ево сад се чух са Вулетом, нисам знао да Свето у три сата има састанак са њим. Па он нек тада, после тог састанка иде на Косово, то је у четири, па он не може прије седам доћи у Подгорицу.

Мило: Мххммм.

Роћен: Кад се ти враћаш?

Мило: Па ја ћу највјероватније отићи у неђељу послеподне, овај, мораћу да свратим на још једно мјесто, да се видим са једним саговорником, одатле бих ондаи ишао на вечеру у Беч, обавио пријеподневну туру, излагао тамо, на подне бих имао разговоре са Електропривредом аустријском и са Швимером око Кран Монтана форума, и вратио се, па рачунам тамо, око 4, 5 бих био у Подгорицу.

Роћен: Мхм, супер супер, супер.

Мило: Ето тако.

Роћен: Чућемо се ми још, договорићемо се, ‘ајд виђећу како ја да дођем из Београда.

Мило: Добро, добро, није проблем, направићемо..

Роћен: Договорићемо се ја и ти.

Мило: Важи.

Роћен: Био ми је ноћас Гризлов, пријем сам правио у Амбасади, па ми дошло ово друштво из клуба.

Мило: Аааа, ово поводом овог доласка ове делегације.

Роћен: Доласка ове велике делегације, чувене…

Мило: Мхммм.

Роћен: Знаш, ко је у тој делегацији, овај културан, овај Чантрић.

Мило: Мхммм, мхмм.

Роћен: Знаш ко је нај, нај, Ранко Кадић је за њих све тата мата.

Мило: Зај..аваш!

Роћен: Части ми, кад ти кажем. Знаш ли да сам запањен. Он је синоћ у здравици, на вечери званичној мени оду одржао, а после кад су отишли ови Руси, рекао је овима, немојте да од мене очекујете да ја на моје лајем у иностранство. Ако ћу ја нешто да им кажем, ја ћу да им кажем код куће.

Мило: Мхм.

Роћен: Часну ти ријеч дајем, ја сам запањен био.

Мило: Мхм.

Роћен: То ми је најпријатније изненађење. И вјеруј ми нешто, ако није најелоквентнији и најбољи од њих, ево ја се не помјерио. И то она Филипова прича, сваки наш најгори, тамо је најбољи, ето.

Мило: Мхммм.

Роћен: Ето.

Мило: Је..ло мајку.

Роћен: Ето, часну ти ријеч дајем, ето! И причаћу ти, имао сам жестоку полемику синоћ са Шамијем.

Мило: Је л’?

Роћен: А јесам,баш оно фино, и то не са Шамијем, него са свима њима.

Мило: Ммм.

Роћен: Тако, то је то, нема ту лијека, право да ти кажем.

Мило: Нема, какви, шта ти је …(неразумљиво)

Роћен: Реци ми молим те, шта ћемо за Богија (Богољуб Карић, прим.ред.), оћемо ли га преко дана или да дође са Миланком, па да и Лидија буде, у уторак вече, па да лијепо са њим вечерамо, једно пет, шест сати са њим проведемо

Мило: Зај..аваш?

Роћен: Смијех…

Мило: Знаш ли јадан не био, који је то напор?

Роћен: А није слушај, ако се нећеш одушевити, не помјерио се ето, ја сам јуче сат и по времена са њим причао, ако ме није релаксирао, часну ти ријеч дајем.

Мило: Имаш ли ти, али нисам погледао тај распоред, нисам погледао распоред, тако да ја више и не знам, шта ја имам у уторак. Не могу се сјетити.

Роћен: Нема везе, имамо још ми форе да се договоримо.

Мило: Имамо форе да му до сјутра јавимо

Роћен: Рећи ћу ја Драгици, (Драгица Ћеранић, дугогодишња секретарица М.Ђ. прим. ред.) написаћу поруку, да те подсјети.

Мило: Ајд’ молим те, молим те, да ме подсјети сјутра да не заборавим.

Роћен: Договорено.

Мило: Важи, ‘ајд одмарај, па се гледамо, па ћемо се сјутра чути.

Роћен: Ајд, сјутра се чујемо. Поздравља вас Стана Роћен.

Мило: Поздрави нам Стану Роћен пуно.

Роћен: Фала ти и здраво били.

Мило: Ћао.

 

Извор Ин4С, 24. јун 2019.