Пророковић: Роћен узимао плату од Београда, а радио против заједничке државе

„Могао је он да мисли шта хоће, припада партији којој је хтео, али није смео злоупотребљавати службени положај“, истакао је он

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе и некадашњи високи функционер Демократске српске странке Душан Пророковић казао је да снимци разговора Милана Роћена и Мила Ђукановића показују да је тадашњи амбасадор Србије и Црне Горе у Москви злоупотребљавао службени положај за вођење партијске политике. Пророковић је, између осталих, био тема разговора Ђукановића и Роћена.

„И послао сам мало за, мислим да то није лоше, то ти можеш ефектније направити, из ДСС-а, онај Пророковић, кад каже да трећина Срба најмање живи у Црној Гори, и да Србија мора да брине о толиком броју Срба“, казао је Роћен у телефонском разговору са Ђукановићем.

– Да сам опасност за безбједност Црне Горе – то сам знао, али да сам оволико опасан, нијесам ни могао претпоставити. Мало ко је привилегован да се његовим политичким дјеловањем бави најважнији, најмоћнији, такорећи бос или кум црногорске политике и свега што у овом случају уз политику иде, казао је Пророковић за ИН4С. Када, како је навео, узмемо у обзир да се радило о неком текућем препуцавању са сепаратистима, периферној ствари коју сам давно заборавио, ствар још више добија на значају.

– Сепаратисти су тврдили да су Срби ионако мањина, а ја онда потегао аргумент како матична држава мора бринути о колективним правима мањине. Ако су пратили и периферне ствари, колико су их тек погађале оне централне, казао је Пророковић.

Што се Роћена тиче, истакао је он, да смо нормална и уређена држава већ би била покренута истрага. Могао је он да мисли шта хоће, припада партији којој је хтео, али није смио злоупотребљавати службени положај за вођење партијске политике. То су плаћали грађани Србије, некада са 97 одсто, а некада са 100 одсто пунећи буџет наше заједничке дипломатске службе. Пошто смо у овом тренутку далеко и од нормалности и од уређености, заборавиће се и ово, као и бројне друге злоупотребе, којима су грађани Србије фактички финансирали црногорске сепаратисте, закључио је Пророковић.

 

Извор ИН4С, 24. јун 2019.