Дојче веле: Рат САД и Ирана је рат који нико не жели

Ваздушни напади су отказани, уместо тога – санкције. То би могло да значи да би Трамп сукоб с Ираном радије да реши дипломатијом

Ситуација између САД и Ирана све је гора и гора. Договора нема ни на видику. И упркос свему томе стручњаци се у једном слажу: и једна и друга страна желе да избегну војну ескалацију.

Као што је и најавио током викенда, Доналд Трамп је у понедељак потврдио да су САД увеле Ирану нове санкције које одмах ступају на снагу. Према речима америчког председника, „жестоки“ нови прописи усмерени су против врховног лидера Ирана, ајатолаха Алија Хамнeија – њему и његовом окружењу ускраћује се приступ важним финансијским ресурсима.

Нове санкције још један су знак да се ескалација између САД и Ирана интензивира. Након што је Трамп прошлог четвртка у последњем тренутку отказао ваздушни напад на Иран у знак одмазде због обарања беспилотне летилице, он и његови саветници јасно су ставили до знања да се САД овога пута уздржавају, али да то не значи да за Иран неће бити последица.

„Ни Иран ни други непријатељи не би требало да схвате уздржаност САД као слабост“, рекао је Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон. И сам председник је у понедељак изјавио: „Мислим да смо показали доста уздржаности, а то не значи да ћемо је показати и убудуће“.

САНКЦИЈЕ УМЕСТО ВОЈНОГ УДАРА
Ваздушни напади су отказани, уместо тога – санкције. То би могло да значи да би Трамп сукоб с Ираном радије да реши дипломатијом. Па Иран је „само“ срушио беспилотну летелицу, иако је иранска војска и сама навела да је могла да погоди и пратећи авион. „Јасно је да ниједна страна не жели рат“, оцењује за ДВ Алекс Ватанка, виши сарадник америчког истраживачког центра „Блискоисточни институт“.

Истовремено, Ватанка упозорава да би само један погрешан потез могао да доведе до експлозије. „Важно је бити свестан да у тако напетој ситуацији може доћи и до погрешних корака“, рекао је стручњак за безбедност иначе рођен у Техерану.

Откако је иступио из нуклеарног споразума са Ираном, Трамп је јасно ставио до знања да по сваку цену хоће да спречи Техеран да дође до нуклеарног оружја. Он хоће да врати Иранце за преговарачки сто и преговара о ономе што он назива „бољим споразумом“, који би Техеран обавезао на период дужи од оног који је договорен 2015. Међутим, својим све строжим санкцијама, амерички председник је до сада успео само да се вође Ирана још више укопају на својим позицијама.

„У прошлости су санкције функционисале зато што су биле мултилатералне и имале су дипломатску базу. У то време, канали комуникације према Ирану били су отворени, то сада није случај“, подсећа Кали Томас, која ради у америчком истраживачком центру „Центар за нову америчку безбедност“.

ТРАМП КАО ДИПЛОМАТСКИ ДОБАР ПОЛИЦАЈАЦ
Дакле, какав је Трампов план санкција против Ирана које током његовог мандата до сада нису уродиле плодом? Ватанка сматра да америчка влада полаже наде у иранско становништво, које све више пати од економских казни. „Трампова администрација би навише волела када би се народ у Ирану због лоших услова живота толико разбеснео, да би на крају захтевао промену режима“, каже Ватанка. „Али ја мислим да је тако нешто готово немогуће.“

Пошто промене режима у Исламској Републици у догледно време неће бити, председник САД мора да покуша да другим средствима убеди Иран да преговара. На пример, у поређењу с његовим саветником за безбедност, јастребом Џоном Болтоном, или државним секретаром Мајком Помпеом, председник Трамп би могао да делује као алтернатива – као сензибилнији саговорник.

„Могао би да игра игру добар и лош полицајац“, каже Ватанка. „Само треба да покаже ка Болтону или Помпеу и каже: Мислите да сам ја лош? А видите њих двојицу.“ Чак и експерткиња за Блиски исток Кали Томас каже да би Болтон био спремнији на војни сукоб, али да на крају одлучује председник Трамп. „Он мора да покаже Ирану да је влада у целини заинтересована за дипломатско решење. У супротном се Иран неће тако брзо вратити за преговарачки сто.“

 

Аутор Карла Блајкер

 

Извор Дојче веле, 25. јун 2019.