Земан демонстрантима: Влада се смењује на изборима или у скупштини

“Владе се у демократском слободном друштву мењају на слободним изборима, никако у демонстрацијама”, истакао је он

Земан је, након последњег у низу протеста чак 283.000 Чеха против премијера Андреја Бабиша, у недељу у Прагу, поручио да демонстранти немају среће јер ће Бабишова влада издржати до краја мандата још две и по године.

“У демократском слободном друштву свако има право да демонстрира. Као друго, владе се у демократском слободном друштву мењају на слободним изборима, никако у демонстрацијама. Питајмо демонстранте шта желе да постигну. Ако је то смена премијера, онда мора да му буде изгласано неповерење у Посланичком дому. Према броју гласова то не изгледа вероватно. Или мора да буде поражен на изборима, што се такође не чини вероватним”, казао је данас председник Земан у Јихлави.

Најновија серија протеста против милијардера, тајкуна агро и хемијске индустрије, чешког премијера Бабиша, почела је у априлу након изненадне смене на челу Министарства правде, када је ту функцију преузела блиска сарадница председника Земана, Марије Бенешова, позната по ставу да не би допустила да се премијер Бабиш кривично гони и да му се суди за злоупотребу два милиона евра из фондова Европске уније пре 12 године за Бабишову породичну фарму и конференцијски центар Родино гнездо.

Серија демонстрација у Прагу и другим градовима широм земље кулминирала је протеклог викенда највећим демонстрацијама од Плишане револуције 1989. године, симболично у прашком парку Летна, као пре 30 година а сада је да тражи оставку лично премијера, уз останак владе његове странке АНО, дошло скандирајући “Бабиш у кош” према подацима мобилних оператора чак 283.000 људи.

Протестима које организује грађанско удружење Милион тренутака за демократију додатни импулс дала су и два прелиминарна извештаја контролора Европске комисије да други најбогатији привредник у Чешкој, премијер Бабиш јесте и у сукобу интереса као једини корисник добити концерна Агроферт а такође има утицај и на управу специјалног повереничког фонда у који је био принуђен да 2017. године пребаци Агроферт, док истовремено као премијер одлучује заједно са владом о систему поделе европског новца на којима има право Чешка.

Председник Земан поводом симболичног избора места протеста када су свет у недељу обишле фотографије парка Летна из дана обарања комунистичког режима, једнако попуњеног непрегледном масом демонстраната као данас, казао је да су у новембру 1989. године протестовало зато да се омогуће слободни избори, док сада демонстранти протестују против резултата слободних избора. “Верујем да ће ова влада са високом вероватноћом издржати до краја мандата. Већ и стога што две и по године нису дуг период”, казао је данас Земан.

Опозиција ће у среду покушати да изгласа неповерење влади, пошто премијер Бабиш одбија да оде и понавља да ништа није злоупотребио ни украо, да није у сукобу интереса, да демонстранти верују лажима опозиционих политичара и новинара активиста а након ових најмасовнијих протеста од пада комунистичког режима изјавио је да нема намеру да поднесе оставку и да му није јасно зашто људи протестују.

“Чешкој никада није било тако добро као данас. Никада. Ми смо једна од најбезбеднијих земаља. Толико новца је наша влада упумпала у привреду, плате, инвестиције, науку, социјалну област. Човек има утисак да што више новца упумпавамо, људи су све незадовољнији. Чудна ситуација”, казао је у понедељак премијер Бабиш.

“Свакако, владајућа колација, опозиција и председник сносе политичку одговорност. Ми смо убеђени да је политичка одговорност политичара да на челу владе не стоји човек о коме цела ЕУ зна да се обогаћује на уштрб свих европских пореских обвезника”, најавио је гласање о неповерењу влади Мирослав Калоусек из либералне опозиционе странке ТОП09.

Пет странака опозиције нема довољно гласова да обори Бабишову владу пошто су нереформисани комунисти и радикални националисти најавили да ће подржати премијера Бабиша. Микулаш Минарж из Милион тренутака за демократију, грађанског удружења које организује протесте против Бабиша најавио је поново велике протесте у новембру, 16. новембра у парку Летна а 17. новембра, на прослави 30. годишњице Плишане револуције протесте у стотинак места широм Чешке.

“Вероватно је да ће се током лета и у јесен још продубити проблеми нашег премијера. Могуће је да ће бити оптужен и изведен пред суд и да ће за сада прелиминарне извештаје Европске комисије заменити финални. Наши протести нису сами себи сврха, требало би да бране, некада и превентивно, друштвени простор. Морамо да останемо у приправности”, казао је Минарж на крају протеста у парку Летна.

 

Извор Бета/Б92, 25. јун 2019.