Bagdad neće ustupiti SAD-u američke baze u Iraku za operacije protiv Irana

„Želimo da se usredsredimo na obnovu, mir i napredak (naše zemlje) i nećemo dozvoliti da nas vrate u konflikte“, rekao je Saleh

Bagdad neće ni pod kakvim okolnostima dozvoliti SAD da iskoristi američke baze na teritoriji Iraka za izvođenje operacija protiv Irana, rekao je predsednik Iraka Bahram Saleh u intervjuu Si-En-Enu. „Ne želimo da se naša teritorija pretvori u posredni most za bilo kakve neprijateljske akcije protiv bilo kojeg našeg suseda, uključujući Iran“, naglasio je Saleh.

„To sigurno nije sastavni deo sporazuma vlade Iraka i SAD“, dodao je on, podsetivši da se američke snage i antiteroristička koalicija nalaze u Iraku na poziv vlasti te zemlje, radi borbe protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Do kada će američki kontingent biti prisutan u ovoj državi, „zavisiće od potreba iračke Vlade i analize (situacije) naše komande“, uverio je Saleh. „Želimo da se usredsredimo na obnovu, mir i napredak (naše zemlje) i nećemo dozvoliti da nas vrate u konflikte. Želeo bih da kažem svim državama u regionu, kao i međunarodnim igračima, da su stabilnost i bezbednost Iraka od životnog značaja“, primetio je predsednik.

 

Izvor Sputnjik, 26. jun 2019.