Бугарски посланик оштро о Београду и “измишљању македонске нације”

„Нећемо дозволити да шачица Србомана, која је остала у Београду, а која је потом послата у Скопље злоупотребљава ситуацију”, рекао је Џамбаски

Посланик бугарске партије ВМРО-БНД Ангел Џамбаски поново је оштро говорио о напетости насталој након спора у вези са револуционаром Гоцеом Делчевим. Према његовим речима, признање македонског председника да је Делчев био Бугарин, не треба сматрати нечим посебним, јер је он, једноставно, рекао историјску истину. „Не треба чекати похвале и честитке када говорите нешто исправно“, рекао је он за 24 часа.

Џамбаски је истакао да не може бити спора око националне припадности Делчева. „Није било спора. Постојао је фалсификат, који су 70 година ширили Скопље, Београд и њихови ментори из Коминтерне, ментори који су измислили македонску нацију“, рекао је посланик.

„Делчев се није борио ни за какву независност Македоније, о којој је говорио Пендаровски“, нагласио је Џамбаски. Он је навео да је првобитни циљ оснивача ВМРО (Унутрашња македонско-одринска револуционарна организација) да се Македонија, која се у том тренутку налазила у саставу Османског царства, уједини са Бугарском. Међутим, револуционари нису могли директно да захтевају уједињење, па је прво питање била аутономија ове територије. Тек тридесетих година прошлог века почело је да се говори о заиста независној Македонији као држави. „И то у контексту коминтерне“, нагласио је европосланик.

Политичар је поновио да за улазак у Европску унију и НАТО Северна Македонија треба да „престане да искривљује чињенице“ и „краде бугарску историју“. Џамбаски је поменуо термин „Србоман“ (термин се користи у Бугарској, за Србе у Македонији). „Нећемо дозволити да шачица Србомана, која је остала у Београду, а која је потом послата у Скопље, злоупотребљава (ситуацију) и седне нам на главу“, нагласио је Џамбаски.

Бугарски премијер Бојко Борисов позвао је земље да искористе чињеницу да имају заједничку историју и упоредио Гоцеа Делчева са Че Геваром. „Он је херој који је учинио све за слободу Македоније. Као и Че Гевара, који се, иако је био из Аргентине, борио за Кубу. И уместо да нас чине јачима, такви људи постају јабука раздора“, рекао је премијер.

 

Извор Спутњик/Б92, 26. јун 2019.