Реакције на писмо васељенског патријарха

Александар Раковић казао је да нема македонског сценарија, а нема ни кијевског сценарија коме су расрбљени конвертити посебно тежили

Поводом писма које је цариградски патријарх Вартоломеј упутио предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, у коме је јасно казао да је једино канонски призната Српска православна црква, те да Мираш Дедеић и тзв. ЦПЦ не припадају православљу, огласили су се бројни интелектуалци.

Историчар Александар Раковић казао је да нема македонског сценарија, а нема ни кијевског сценарија коме су расрбљени конвертити посебно тежили. „Мило Ђукановић, челник црногорских конвертита, примио је писмо из Цариграда које му је послао васељенски патријарх Вартоломеј. То знамо, јер је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве чекала да га јавно објави када га Ђукановић прими“, нагласио је Раковић за ИН4С. Радовали су се томе, додао је Раковић, иако кијевски сценарио подразумијева и рат и раскол.

„Али, не треба да чуди, јер је за црногорске конвертите нормалан дискурс да утерују Србе у православне цркве и да их спаљују. Остаје им, дакле, тај хрватски сценарио са утеривањем и паљењем, који су Хрвати и Мађари примењивали у Мачви (1914) и Независна Држава Хрватска (1941-1945). Челнику конвертита Ђукановићу остаје да прекопира хрватски модел из Независне Државе Хрватске, као једино рјешење за његову протоунијатску секту названу „Црногорска православна црква“. Секула Дрљевић је био нови Анте Старчевић, а све мање је знакова питања ко ће бити нови Анте Павелић“, истакао је Раковић.

И предсједник Грађанског покрета Слобода народу Бошко Вукићевић казао је да су „дукљаноиди већ прогласили Дан жалости“. „Једни плачу и кукају, други чупају косе, а трећи најављују акт колективног самоспаљивања на Тргу неовисности. Прича се да ће они најтврдокорнији одрадити ритуал призивања демона Мамона, којем би се обратили за помоћ у успостави аутокефалије“, навео је Вукићевић.

Према његовој оцјени, атеисти су веома љути на патријарха Вартоломеја, јер није сагласан са њиховом идејом васпостављања Православне атеистичке цркве. „Веле, то није у складу са њиховим вјерским слободама. Уосталом, зашто богоборцима ускраћивати право на штовање Бога и на отимање туђих светиња? Будимо демократе“, сматра Вукићевић.

И аналитичар Лука Радоњић прокоментарисао је актуелни ситуацију, обраћајући се „граџанистима, колумнистима, колумнашима, вијестијашима, ветеранима и пионирима граџанизма“.

„Као што сте могли да видите и прочитате, патријарх Вартоломеј је писао Милу. И у писму му је лијепо, одмјерено и прецизно казао, да Васељенска патријаршија, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије Цркве Српске. За грађанина Мираша Дедеића, каже се да није епископ него особа рашчињена од Васељенске патријаршије. Да не додајемо било какве коментаре на рачун особе, јер је писмо заиста спаковано савршено. Сваки зачин био би сувишан. Што би рекао један чувени шпански сликар, цртач, вајар и веле-мајстор у свим ликовним техникама: Стил је ништа сувишно и све битно. Ето дефиниције и овог писма“, истакао је Радоњић.

Он је навео и зашто је све то битно за нас. „Ви имате једну занимљиву навику. Кад помислите да сте онако баш намазани… па узмете оловку и намигнете истомишљенику до себе који лупка длановима од ишчекивања, напишете у својим, ко зна од кад непровјетреним колумницама, како вас не занима вјера и како је вама само битно да је неко добар чо’ек, да поштује закон и све, представљајући себе као тобоже неутралне и објективне, провучете онда на пар мјеста: „митрополит Михаило“, објаснио је Радоњић.

Замислите, додаје он, да неко из Србије, лидера опозиције назове предсједником црногорске скупштине и каже: господин Андрија Мандић, предсједник Скупштине у Црној Гори, јуче је рекао…

„Или да неко из Албаније каже, црногорски премијер Ник Ђељошај, и предсједник Црне Горе Дритан Абазовић… Или да се окупи пред Храм у Подгорици двјеста хиљада Црногораца, Брђана, Херцеговаца и Примораца (ви све са Мирашем не можете ни педесет људи) и прогласе Амфилохија врховним командантом Црне Горе, предсједником, премијером и судијом свих судова. Што би се десило са вама? Кренули би у јуначки јуриш ка својим тастатурама, да би се у хитању кроз редакцију тако посударали да би ови из Ловћена морали увиђај и процјену штете да врше. И кад би се дочепали тастатуре, штанцовали би памфлете и памфлете „о непоштовању правног поретка“, „о непоштовању устројства“, „о националистичкој самовољи“, „о грубом непоштовању Устава и норми“, и тако даље. Добро, можда на ово из Албаније не би овако трзнули, али на остало…“, каже Радоњић.

Замислите фино, истиче Радоњић, такве ситуације, па их још помножите са 100, ако не умијете нека вам главни математичар од шефа то срачуна, и добићете резултат који ће вам указати на количину вашег малограђанског лицемјерја и вриштеће незнавености. „А како сте кренули, постаћете мјерна јединица за исто. Може се све ово отправити и на адресу ДПС-а, али довољно је и вама, ионако сте у задње вријеме (опет) постали њихови водећи идеолошки портпароли“, завршава Радоњић.

 

Извор ИН4С, 27. јун 2019.