Reakcije na pismo vaseljenskog patrijarha

Aleksandar Raković kazao je da nema makedonskog scenarija, a nema ni kijevskog scenarija kome su rasrbljeni konvertiti posebno težili

Povodom pisma koje je carigradski patrijarh Vartolomej uputio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, u kome je jasno kazao da je jedino kanonski priznata Srpska pravoslavna crkva, te da Miraš Dedeić i tzv. CPC ne pripadaju pravoslavlju, oglasili su se brojni intelektualci.

Istoričar Aleksandar Raković kazao je da nema makedonskog scenarija, a nema ni kijevskog scenarija kome su rasrbljeni konvertiti posebno težili. „Milo Đukanović, čelnik crnogorskih konvertita, primio je pismo iz Carigrada koje mu je poslao vaseljenski patrijarh Vartolomej. To znamo, jer je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve čekala da ga javno objavi kada ga Đukanović primi“, naglasio je Raković za IN4S. Radovali su se tome, dodao je Raković, iako kijevski scenario podrazumijeva i rat i raskol.

„Ali, ne treba da čudi, jer je za crnogorske konvertite normalan diskurs da uteruju Srbe u pravoslavne crkve i da ih spaljuju. Ostaje im, dakle, taj hrvatski scenario sa uterivanjem i paljenjem, koji su Hrvati i Mađari primenjivali u Mačvi (1914) i Nezavisna Država Hrvatska (1941-1945). Čelniku konvertita Đukanoviću ostaje da prekopira hrvatski model iz Nezavisne Države Hrvatske, kao jedino rješenje za njegovu protounijatsku sektu nazvanu „Crnogorska pravoslavna crkva“. Sekula Drljević je bio novi Ante Starčević, a sve manje je znakova pitanja ko će biti novi Ante Pavelić“, istakao je Raković.

I predsjednik Građanskog pokreta Sloboda narodu Boško Vukićević kazao je da su „dukljanoidi već proglasili Dan žalosti“. „Jedni plaču i kukaju, drugi čupaju kose, a treći najavljuju akt kolektivnog samospaljivanja na Trgu neovisnosti. Priča se da će oni najtvrdokorniji odraditi ritual prizivanja demona Mamona, kojem bi se obratili za pomoć u uspostavi autokefalije“, naveo je Vukićević.

Prema njegovoj ocjeni, ateisti su veoma ljuti na patrijarha Vartolomeja, jer nije saglasan sa njihovom idejom vaspostavljanja Pravoslavne ateističke crkve. „Vele, to nije u skladu sa njihovim vjerskim slobodama. Uostalom, zašto bogoborcima uskraćivati pravo na štovanje Boga i na otimanje tuđih svetinja? Budimo demokrate“, smatra Vukićević.

I analitičar Luka Radonjić prokomentarisao je aktuelni situaciju, obraćajući se „gradžanistima, kolumnistima, kolumnašima, vijestijašima, veteranima i pionirima gradžanizma“.

„Kao što ste mogli da vidite i pročitate, patrijarh Vartolomej je pisao Milu. I u pismu mu je lijepo, odmjereno i precizno kazao, da Vaseljenska patrijaršija, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću visokopreosvećenog mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije Crkve Srpske. Za građanina Miraša Dedeića, kaže se da nije episkop nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Da ne dodajemo bilo kakve komentare na račun osobe, jer je pismo zaista spakovano savršeno. Svaki začin bio bi suvišan. Što bi rekao jedan čuveni španski slikar, crtač, vajar i vele-majstor u svim likovnim tehnikama: Stil je ništa suvišno i sve bitno. Eto definicije i ovog pisma“, istakao je Radonjić.

On je naveo i zašto je sve to bitno za nas. „Vi imate jednu zanimljivu naviku. Kad pomislite da ste onako baš namazani… pa uzmete olovku i namignete istomišljeniku do sebe koji lupka dlanovima od iščekivanja, napišete u svojim, ko zna od kad neprovjetrenim kolumnicama, kako vas ne zanima vjera i kako je vama samo bitno da je neko dobar čo’ek, da poštuje zakon i sve, predstavljajući sebe kao tobože neutralne i objektivne, provučete onda na par mjesta: „mitropolit Mihailo“, objasnio je Radonjić.

Zamislite, dodaje on, da neko iz Srbije, lidera opozicije nazove predsjednikom crnogorske skupštine i kaže: gospodin Andrija Mandić, predsjednik Skupštine u Crnoj Gori, juče je rekao…

„Ili da neko iz Albanije kaže, crnogorski premijer Nik Đeljošaj, i predsjednik Crne Gore Dritan Abazović… Ili da se okupi pred Hram u Podgorici dvjesta hiljada Crnogoraca, Brđana, Hercegovaca i Primoraca (vi sve sa Mirašem ne možete ni pedeset ljudi) i proglase Amfilohija vrhovnim komandantom Crne Gore, predsjednikom, premijerom i sudijom svih sudova. Što bi se desilo sa vama? Krenuli bi u junački juriš ka svojim tastaturama, da bi se u hitanju kroz redakciju tako posudarali da bi ovi iz Lovćena morali uviđaj i procjenu štete da vrše. I kad bi se dočepali tastature, štancovali bi pamflete i pamflete „o nepoštovanju pravnog poretka“, „o nepoštovanju ustrojstva“, „o nacionalističkoj samovolji“, „o grubom nepoštovanju Ustava i normi“, i tako dalje. Dobro, možda na ovo iz Albanije ne bi ovako trznuli, ali na ostalo…“, kaže Radonjić.

Zamislite fino, ističe Radonjić, takve situacije, pa ih još pomnožite sa 100, ako ne umijete neka vam glavni matematičar od šefa to sračuna, i dobićete rezultat koji će vam ukazati na količinu vašeg malograđanskog licemjerja i vrišteće neznavenosti. „A kako ste krenuli, postaćete mjerna jedinica za isto. Može se sve ovo otpraviti i na adresu DPS-a, ali dovoljno je i vama, ionako ste u zadnje vrijeme (opet) postali njihovi vodeći ideološki portparoli“, završava Radonjić.

 

Izvor IN4S, 27. jun 2019.