Шамар Подгорици од Вартоломеја: Никад нисте имали аутокефалну цркву, признајемо само Амфилохија

Црква црногорска никад није била аутокефална, а садашња тзв. православна црква црногорска под Мирашем Дедеићем не припада православној цркви

Васељенски патријарх Вартоломеј поручио је у писму црногорском председнику Милу Ђукановићу да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону митрополита црногорског Амфилохија.

„Недавно смо у Васељенској Патријаршији били зачуђени сазнањем да сте исказали своју подршку стварању Православне Цркве Црногорске и да је Влада Ваше земље усвојила предлог закона о слободи вероисповијести, који предвиђа подржављење свих православних цркви изграђених пре 1918. године, као и друге црквене имовине”, наводи се у писму од 21. јуна.

Ово би, како се додаје, значило да Црна Гора одузима право својине над црквама и имовином Свештеној Митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама Православне Цркве Српске”. Ватроломеј у писму додаје да би ово значило да Црна Гора „одузима право својине над црквама и имовином свештеној митрополији црногорској, као и осталим трима епархијама православне цркве српске”, преносе медији.

„Ваша екселенцијо, овим писмом Вам јасно и потпуно отворено саопштавамо да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија, јерарха најсветије цркве српске”, поручио је Вартоломеј у писму.

Како додаје, црква црногорска никад није била аутокефална, а садашња такозвана православна црква црногорска под Мирашем Дедеићем не припада православној цркви. Господин Дедеић није епископ православне цркве, него особа рашчињена од Васељенске патријаршије. Једини тамошњи канонски јерарх је наш брат митрополит Амфилохије, свеправославно признате патријаршије српске”, наглашава Вартоломеј.

Указао је да ово писмо шаљу јер не желе народ Црне Горе дође у стање црквене изолације и одсечености од тела свеукупне заједнице православних цркава, с обзиром да ниједна од њих неће признати ни подржати Дедеићеву антиканонску творевину”.

„Понављамо оно што смо Вам написали 2000. године: ‘Уверени смо да ће Ваша драга екселенција разумети опасност по духовно јединство народа Црне Горе, која је проузрокована покретом поменутог Мираша Дедеића, те да ћете се Ви дистанцирати од њега, ради добра и јединства Вашег народа”, истиче се у писму. Васељенски патријарх своје писмо завршава молбом Милу Ђукановићу да написано не схвати као мешање у унутрашње ствари Црне Горе „него као жељу наше Мајке Цркве Константинопољске да помогне Вашем побожном народу у критичним историјским тренуцима”, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 27. јун 2019.