Путин: Либералне вредности су превазиђене

„Традиционалне вредности су стабилније и важније за милионе људи од ових либералних идеја, које, заправо, престају да постоје”, додао је он

Руски председник Владимир Путин изјавио је да су либералне вредности превазиђене пошто их је одбацила већина људи у западним нацијама. Путин је у данашњем интервјуу за Фајненшел тајмс казао да је немачка канцеларка Ангела Меркел направила кардиналну грешку тиме што је усвојила либералну политику према мигрантима са Блиског истока, пренео је Ројтерс.

„Либерална идеја полази од тога да ништа не треба учинити. Мигранти могу да некажњено убијају, силују, пљачкају, само зато што се њихова права миграната морају заштитити. Каква су то права? Сваки злочин мора бити кажњен”, рекао је Путин, преноси Танјуг.

Он је додао да су такве либералне идеје постале превазиђене јер су дошле у конфликт са интересима велике већине популације. Руски лидер је додао да Русија није хомофобична, али да му спремност Запада да прихвати хомосексуалност и необавезан однос према питању полова делује претерана. „Традиционалне вредности су стабилније и важније за милионе људи од ових либералних идеја, које по мом мишљењу, заправо престају да постоје”, додао је Путин. Путин је такође рекао да има утисак да либерални кругови желе да искористе проблеме кроз које пролази католичка црква како би је уништили.

 

Извор Политика, 27. јун 2019.

„УКОЛИКО САДА НЕ ПОЧНЕМО ПРЕГОВОРЕ, СВЕ ЋЕ БИТИ ГОТОВО“
Владимир Путин је у интервјуу за Фајненшел тајмс изјавио да би употреба нуклеарног оружја имала „глобалне трагичне последице“ за сваку особу на планети.

Одлука Сједињених Америчких Држава да се повуку из Споразума о ограничењу система противракетне одбране 2002. године и напусте Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета почетком ове године ставила је свет у ризик од нове трке у нуклеарном наоружању“, изјавио је Путин.

„Сада је програм фокусиран на Споразум о смањењу стратешког наоружања. Надам се да ћу моћи да разговарам о томе са Доналдом (Трампом) уколико се састанемо у Осаки“, рекао је руски лидер. Он је изразио забринутост због претње обнављања трке у нуклеарном наоружању између Сједињених Америчких Држава и Русије.

„Хладни рат је био лоша ствар, али макар су постојала нека правила којих су се сви учесници у међународној комуникацији више или мање придржавали или су покушавали да се држе. Сада се чини да уопште нема правила. И у том смислу свет је постао фрагментиранији и мање предвидљив, што је најбитније и најтужније“, нагласио је Путин уочи самита Г20 у Осаки.

Почетком ове године, након повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који је потписан 1987. године и који је првенствено био усмерен на смањење ризика од нуклеарног рата у Европи, Москва је изразила забринутост да би Вашингтон могао да дозволи да Споразум истекне 2021. године без обнављања.

„Рекли смо да смо спремни да одржимо разговоре и да продужимо тај споразум између Сједињених Америчких Држава и Русије, али нисмо видели никакву релевантну иницијативу од наших америчких партнера. Они ћуте, а уговор истиче 2021. године. Уколико сада не почнемо преговоре, све ће бити готово, јер не би било времена чак ни за формалности“, истакао је Путин.

Према Путиновим речима, иако је амерички председник Трамп изразио интересовање за ограничавање оружја током њиховог последњег разговора, америчка страна још „не чини практичне кораке“ у том правцу. „Дакле, ако тај споразум престане да постоји, онда у свету неће бити никаквог средства за одвраћање трке у наоружању. И то је лоше“, рекао је руски лидер.

 

Извор Спутњик/Б92, 27. јун 2019.

ТУСК ОШТРО ОДГОВОРИО ПУТИНУ
Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да се „уопште не слаже“ с изјавом руског председника Владимира Путина да су прогресивне идеје запада „превазиђене“. Говорећи о пријему миграната у Европу, Путин је у интервјуу Фајненшел тајмсу оценио да је „прогресивизам одживео своје“. „Прогресивци више не могу да диктирају људима шта треба да раде како су то покушавали да раде претходних деценија“, навео је руски председник.

Путин је критиковао одлуку немачке канцеларке Ангеле Меркел да у Немачку пусти милион избеглица и оценио да је реч о „огромној грешки“, док је подржао америчког председника Доналда Трампа и његову политику затварања границе за илегалне мигранте. „Та прогресивистичка идеја претпоставља да ништа не може да се уради. Да мигранти могу некажњено да убијају, пљачкају и силују јер су им права заштићена. Та идеја је постала превазиђена и у сукобу је с интересима велике већине становништва“, рекао је Путин британском листу.

Туск, који се налази у Јапану због самита Г20, рекао је новинарима да му је несаница због временске разлике омогућила да прочита цео интервју руског председника. „Морам рећи да се уопште не слажем с тезом да је прогресивизам превазиђен. Као Европљани, ми овде снажно и безусловно бранимо прогресивистичку демократију. Ко год каже да је прогресивистичка демократија превазиђена истовремено каже и да су слободе превазиђене, да је правна држава превазиђена и да су људска права превазиђена“, изјавио је Туск.

Председник Европског савета је навео да је за Европљане „реч о суштинским и трајним вредностима“ и додао да су „ауторитаризам, култ личности и закон олигарха превазиђени, иако понекад могу деловати ефикасно“. Размена оштрих изјава је у тону са самитом у Осаки, на ком се очекују спорови око трговине, спољне политике и климатских промена. Истовремено, председник САД Доналд Трамп, који је почео с критикама америчких савезника још пре доласка у Јапан, заузео је помирљивији став.

 

Извор Бета/Б92, 28. јун 2019.