Салвини: Границу са Словенијом опасаћемо жицом

Ако се заједничке италијанско-словеначке граничне патроле покажу као неуспешне, Рим ће увести техничке препреке на граници са Словенијом

Званична Љубљана, која је дуж границе с Хрватском развукла жичане баријере и поставила панеле под изговором борбе против илегалних миграција, бурно је реаговала на најаву министра унутрашњих послова Италије Матеа Салвинија да би званични Рим ускоро могао да опаса Словенију жицом.

Од сутра би на терену требало да почну да раде заједничке италијанско-словеначке граничне патроле, иако оне још нису формално основане, преноси хрватски Вечерњи лист.

Ако почну с радом и ако се у року од три месеца покажу као неуспешне и неефикасне, Италија ће поставити „техничке препреке на граници са Словенијом“. Италијански министар из десничарске странке Лига најавио је ту могућност у Тревиљу, апострофирајући проблем миграната у регији Фриули-Венеција Ђулија.

Градоначелник Горице Родолфо Зиберна рекао је да су техничке препреке недопустиве. Идеју је критиковала и чланица Сената Италије словеначког порекла Татјана Ројц, казавши „да смо напорно радили како бисмо срушили зидове у Европи, а сад градимо нове”, те како се чини да се део Словеније сматра сивом зоном, а не пуноправном чланицом ЕУ.

Стручњак за безбедност Марјан Миклавчич упозорио је да би Словенија могла да постане мигрантски хотспот, односно џеп у којем би остали мигранти који желе на Запад. У МУП-у Словеније о Салвинијевим плановима су рекли да је реч о унутрашњој политичкој одлуци суверене државе, али и како су им Италијани до јуна вратили 126 илегалних миграната, што не представља знатно повећање у односу на исти период прошле године, када је враћено 108 странаца.

„Не можемо говорити о ескалацији проблема на граници“, казали су У МУП-у Словеније, преноси Танјуг. Словенија је незадовољна односом још једног свог суседа – Аустрије, која је Љубљани још у доба мигрантске кризе увела граничне контроле и тако суспендовала Шенген.

 

Извор Спутњик, 30. јун 2019.