Вучић: Завршио сам своју историјску улогу на Косову, задатак није обављен

“Ја сам понудио компромис, неће га Срби, неће га Албанци, нема проблема, своју историјску улогу по том питању сам извршио”, рекао је он

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не може да прогнозира шта ће се дешавати по питању решавања косовског питања после отказивања састанка у Паризу, али је указао да у Београд ускоро долази француски предсендик Емануел Макрон.

Упитан да ли би јаче укључење Вашингтона у решавање косовског питања било добро за Србију, каже да је Вашингтон већ укључен, да су Американци увек присутни и увек активни. „Дајте да још некога укључимо ко је признао независно Косово, а да не укључимо никога ко га није признао“, приметио је председник, преноси Танјуг.

„Да ли да имамо више поверења у Доналда Трампа него у претходну администрацију? Да. А да ли они могу да мењају своје ставове суштински у односу на оне раније? Не, то је варка чију удицу ми не смемо да прогутамо“, рекао је Вучић.

Поводом изјава америчког званичника Метјуа Палмера у Приштини Вучић каже да је Палмер озбиљан политичар који одлично познаје регион, али да ће он да уради све како би Косово функционисало као независна држава. „Неки други који се са њим састају не смеју то да кажу, ја се одавно не плашим Палемера и свих других“, истакао је Вучић.

Упитан о опцији разграничења поновио је да нисмо успели у ово време, јер наше нежне уши не воле да чују истину, али да ће неко некад једног дана морати да разговара ако у међувремену све не погубимо.

„Никада компромис нисмо прихватали, ја сам понудио компромис, неће га Срби, неће га Албанци, нема проблема, своју историјску улогу по том питању сам извршио, задатак није обављен, шта могу више.“

СРБИ НА КОСОВУ НЕЋЕ БИТИ ГЛАДНИ
Вучић је, у емисији „Фокус“ ТВ О2, упитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити и да ли прети хуманитарна катастрофа, одговорио да не зна да је то неко најавио. Вучић је објаснио да је оно што се дешава на Косову везано за пуцање на комби који је ишао алтернативним путем и упитао ко ће сада ко превози робу да прихвати да се пуца на њега.

„Што да изгубите главу да бисте неком допремили робу? Не може другачије да се допреми, јер постоји такса од 100 одсто. Да дамо шећер и уље, хлеб за који ће се платити дупла цена, а да то иде у касу Приштине? Постоје решења. Сналазићемо се, али нећу о томе да причам. Свакако наш народ неће остати гладан“, нагласио је он.

 

Извор Спутњик, 29. јун 2019.

“СПРЕМАН САМ ДА УГОСТИМ ЂУКАНОВИЋА ДА РАЗГОВАРАМО”
Председник Александар Вучић изјавио је да је, упркос црногорској кампањи против Србије, српског народа и њега лично, спреман и сада, као и иначе, да угости у Београду Мила Ђукановића како би разговарали, уместо да се стварају проблеми и тензије.

„Важно је да изграђујемо нормалне односе, пристојне односе, а да очекујете превелику љубав нити има потребе, нити разлога за тим”, рекао је Вучић синоћ гостујући на О2 ТВ.

Вучић је тако одговорио на коментар новинара да се у последње време говори о никад лошијем положају Срба у Црној Гори, да је био случај вербалног и физичког напада на српску децу у основној школи у Црној Гори, затим да је Црна Гора била иницијатор да Косово учествује на Евровизији, као и да он, Вучић, никад није био у званичној посети Црној Гори.

Надао се, каже, да ће Подгорица другачије да се понаша после изјаве премијера Душка Марковића да ће водити рачуна и о интересима Србије, не само о интересима Косова. „После тога, међутим, никада се није догодило да буду уздржани било где и по било ком питању, а само смо их то молили – да Србија не буде лошије третирана од „независног Косова”. То говори о њиховом односу према нама”, навео је председник.

Подсетио је да је затим замолио људе у Црној Гори да размотре усвајање закона који је усмерен на отимање црквене имовине, али да су уследиле салве личних увреда. Вучић је нагласио да је видео да медији у Црној Гори воде кампању против Србије, српског народа и њега, али и да су наши домаћи медији то крили.

Председник је истакао да Србија треба са Црном Гором да има нормалне односе и да је то у интересу Срба који тамо живе, а којих је 28,7 одсто. Каже да је разговарао на Видовдан и са представницима Срба у Црној Гори како би се размотрило на који начин Србија може да помогне и финансира пројекте у Црној Гори, као што то чини и у Републици Српској и у БиХ.

Председник наводи да би Србија требало и са Црном Гором да покуша да има заједнички гранични прелаз, као што ће то урадити са Северном Македонијом и БиХ. Вучић је истакао да због свега тога није хтео да диже галаму, нити увредама да одговара на оно што је стизало из Подгорице и поновио да је важно да са Црном Гором имамо нормалне односе, преноси Танјуг.

СРБИ НА КОСОВУ НЕЋЕ БИТИ ГЛАДНИ
Председник Александар Вучић поручио је да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решење, те критиковао политичаре који стају у одбрану Харадинаја и раде против своје земље. Вучић је синоћ, у емисији „Фокус” ТВ О2, упитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити, и да ли прети хуманитарна катастрофа, рекао да не зна да је то неко најавио.

„Начитао сам се и наслушао глупости од наших политичара који стају у одбрану Рамуша Харадинаја тиме што говоре да хуманитарна катастрофа одговара Београду. Све да смо такви генији, што нас одајете пред међународном заједницом ако је тако? Што радите против своје земље? То говори о њиховим намерама. Што стајете у албанску страну?”, упитао је он.

Вучић је објаснио да је оно што се дешава на Косову везано за пуцање на комби који је ишао алтернативним путем, и упитао ко ће сада да превози робу да прихвати да се пуца на њега. „Што да изгубите главу да бисте неком допремили робу? Не може другачије да се допреми, јер постоји такса од 100 одсто. Да дамо шећер и уље, хлеб за који ће се платити дупла цена, а да то иде у касу Приштине? Постоје решења. Сналазићемо се, али нећу о томе да причам. Свакако наш народ неће остати гладан”, подвукао је он.

Поновио је да неки раде против своје државе тиме што виде најпрљавију кампању против сопственог народа на северу Косова. „Знам одакле то иде. Знам шта раде поједине стране земље, како агентуре захтевају, зашто им је важно да се разбије север. Они север осећају као рак рану независном Косову и раде све то преко домаћих политичара и медија”, објаснио је он.

Народ је на КиМ, према његовим речима, већим делом јединствен, јер је прошао сито и решето: „Одлично све разуме. Није наш народ Марко Јакшић и Рада Трајковић. Вучић је указао да Албанци планирају да ојачају своју владавину на северу силом. „Виде да на северу имају озбиљан отпор. По сваку цену хоће да сломе тај отпор и зато користе српске политичаре”, констатовао је он.

Каже да је мислио да је играрија када је Харадинај најавио да ће га срушити на улици у Београду, додајући да ни данас не види директну корелацију, али да је добро разумео, јер је видео неке политичаре који добро живе под окриљем Харадинаја.

„Када сам видео све то и како поједине стране агентуре како инсистирају на разарању севера почели смо да се штитимо, и бранимо, гледамо да укажемо шта се дешава. Људи не морају да брину, неће бити гладни, али да ли мислите да је пријатно да пуцају из аутоматског оружја на комби када превозите храну?”, казао је он, пренео је Танјуг.

 

Извор Политика, 30. јун 2019.