Маратонски састанак и побуна “народњака” у Бриселу

Лидери ЕПП-а целу ноћ су устрајали у ставу да је та странка релативни победник европских избора и да им припада место шефа Европске комисије

Лидери ЕУ нису имали времена за спавање. Састанак који је почео јуче предвече и даље је у току, пише Јутарњи лист. Након неколико прекида, како би се обавиле билатералне консултације, током доручка састанак је настављен. Целу ноћ су трајали напори Доналда Туска, председника Европског већа, али и немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона за постизање компромиса према којем би Холанђанин Франс Тимерманс био нови председник Европске комисије.

То је и био договор четири лидера у Осаки (осим Меркелове и Макрона, ту су били и Шпанац Санчез и Холанђанин Руте), али је пре почетка самита Европска народна странка одбацила тај предлог. Међу онима који су се томе противили је и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић, пише извештач Јутарњег из Брисела. Како би повећао шансе за договор, Туск је пре поноћи суспендовао заједнички састанак лидера како би се одвила рунда исповедања појединих лидера које је требало наговорити на компромис.

Лидери из редова Европске народне странке целу ноћ су устрајали у ставу да је та странка релативни победник европских избора и да им припада место шефа Европске комисије. Социјалисти мисле да место припада ономе ко може да добије подршку већине у Европском парламенту, а то не мора нужно да буде и кандидат странке која је релативни победник.

Састанак је јутрос настављен, а главни фаворит је и даље Тимерманс, док би као утешну награду Вебер требало да добије место председника Европског парламента, и то на пуни мандат од пет година, уместо да га дели с неким на по две и по године, како је до сада била пракса. Као занимљив играч у целој причи показао се бугарски премијер Бојко Борисов, пише Јутарњи. Он се прво снажно противио избору Тимерманса, али се касније, током ноћи, с њим састао изван зграде Европског већа, у сталном представништву Бугарске.

Снимљен је како говори да ће Тимерманс бити председник Европске комисије. Спекулише се да је бугарски премијер за пристанак на договор тражи подршку за улазак Бугарске у Шенген, за шта је та држава према оцени Европске комисије већ одавно испунила услове, али Холандија, Француска и Немачка су спречиле реализацију тог циља. Ако се током дана потврди ко ће бити будући шеф Европске комисије, а ко Европског парламента, онда следи и избор председника Европског већа и високог представника за спољну политику и безбедност.

ТАЈАНИ: ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ БИРА ПРЕДСЕДНИКА 3. ЈУЛА
Одлазећи председник Европског парламента Антонио Тајани поновио је током разговора са ЕУ лидерима да Парламент подржава принцип избора водећег кандидата за место председника Европске комисије. Тајани је најавио да ће без обзира на исход синоћњег самита ЕУ лидера, Европски парламент 3. јула изабрати свог председника.

„Ако међу земљама-чланицама буде било одлуке или је не буде било, Парламент ће свакако наставити процедуру“, поручио је Тајани. Он је нагласио да је избор председника Европског парламента искључиво у рукама Парламента и потпуно независан од одлуке Европског савета и земаља-чланица.

 

Извор Спутњик, 01. јул 2019.