ЕУ очекивано “пегла” Макронову изјаву: Пут Србије у ЕУ се не доводи у питање

Фабрици је у Новом Пазару нагласио „јасан став ЕУ” да жели проширење на цео западни Балкан чиме је “објаснио” Макронову изјаву

Шеф Делегације Европске Уније у Србији (ЕУ) Сем Фабрици оценио је данас да став председника Француске Емануела Макрона да у постојећој структури нема места да се говори о будућем проширењу, не доводи у питање чланство Србије у ЕУ. Одговарајући на новинарско питање, Фабрици је у Новом Пазару нагласио „јасан став ЕУ” да жели проширење на цео западни Балкан.

„Ја не видим да реформе и проширење треба посматрати одвојено, већ су то паралелни процеси који ће само довести до тога да сутра имамо већу, проширену Европу, али исто тако и ефикаснију”, рекао је Фабрици, преноси Бета.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је истим поводом нагласила јасно опредељење Србије за чланство у ЕУ, „о чему ће сигурно бити речи и током предстојеће посете председника Француске”.

„За нас су европски стандарди од велике вежности, али ако се током времена у ЕУ створи нека већина која ће бити против проширења ЕУ, онда ће и Србија морати да заузме свој став. За сада ми смо јасно опредељени ка томе да идемо у ЕУ”, рекла је потпредседница Владе.

Француски председник је после прекида самита нагласио да европски лидери морају да озбиљније размишљају о поједностављењу унутрашњих процедура и демократском колективном функционисању.

„И у овом контексту сам више него скептичан према свима онима који нам објашњавају да је будућност Европе у новом проширењу када се не можемо сложити са 28 чланица. Ја ћу бити бескомпромисан и одбићу свако проширење пре дубоких реформи нашег институционалног функционисања”, подвукао је Макрон.

 

Извор Политика, 02. јул 2019.