У Албанији на изборе изашла петина бирача, ЕУ и САД их прогласили легитимним

Америчка амбасада у Тирани поздравила је оцене посматрачке мисије ОЕБС оценивши да су избори спроведени генерално мирно и на регуларан начин

Портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је да су локални избори у Албанији одржани у атмосфери политичке поделе, али на миран и регуларан начин. Коцијанчич је поновила позив политичким партијама да се хитно ангажују у превазилажењу кризе, преноси Танјуг.

„Новоизабрани локални органи сада треба да буду у стању да раде у складу са уставним овлашћењима и у интересу грађана земље. Као што увек позивамо, власт и опозиција морају да покажу политичку зрелост и хитно да се укључе у конструктиван дијалог о превазилажењу актуелне политичке ситуације”, навела је Коцијанчич, а преноси македонски портал а1он.

Шефица посматрачке мисије ОЕБС Едру Гловер позвала је политичке актере да раде у интересу свих грађана, а не само у интересу оних који их подржавају. Такође, америчка амбасада у Тирани поздравила је оцене посматрачке мисије ОЕБС у тој земљи поводом локалних избора прошле недеље, оценивши да су спроведени генерално мирно и на регуларан начин.

„Слажемо се да су политички грч и поларизација допринели да бирачи немају комплетан избор. И поред препрека, албански народ и они који су учествовали на изборима и они који су били уздржани искористили су своје демократско право на миран начин”, наводи се у саопштењу амбасаде САД у Албанији. Америчка амбасада је позвала све политичке лидере да поштују правну државу, да раде у институцијама и да отворе пут албанској демократији.

„Они који желе да оспоре резултат на изборима могу да очекују то од стране Уставног суда, за кога се надамо да ће бити ускоро формиран, састављен од судија који су прошли ригорозни процес избора. Као и увек, САД су заједно са албанским народом као пријатељ, партнер и савезник”, закључује се у саопштењу америчке амбасаде у Албанији.

 

Извор Политика, 02. јул 2019.

ИЗБОРИ У АЛБАНИЈИ ПРОТЕКЛИ МИРНО
Локални избори у Албанији у недељу су одржани мирно, уз малу излазност бирача, а одржани су у несвакидашњим условима, будући да су гласање бојкотовале главне опозиционе странке и да их је председник Албаније Иљир Мета претходно поништио.

Према подацима Централне изборне комисије (ЦИК), на изборима су гласала 771.863 бирача или 21,6 одсто. У 31 од 61 општине Социјалистичка партија премијера Еди Раме није имала противкандидата, док су се у осталим општинама поред социјалиста такмичили и независни кандидати или кандидати из мањих партија. Избори су одржани уз присуство бројних полицијских снага.

Еди Рама изјавио је на крају изборног дана како је то био „30. јуни једне Албаније која је више месеци пролазила кроз драму и тежак политички сукоб, који је био организован како би се зауставио наш напредак на путу друштвене нормалности, демократског суживота и интеграције албанског народа у породицу европских народа”.

“Данас је победила будућност, победила је држава, победила је политичка снага, победило је грађанство, победила је нада. Победила је са правом и достојанством сутрашња европска Албанија наше деце. Са правом и срамотно изгубила је јучерашња Албанија“, рекао је нако изборног дана Рама.

Он је навео како је то “била то тешка победа, ако не и најтежа у досадашњим изборним биткама Албаније“. „Ја се не сећам теже, јер се нису борили противници, већ се борио сам систем, који је још увек демократски крхак, са контроверзним противницима самих избора’, навео је Рама и захвалио „пријатељима и партнерима Албаније“ – САД-у, ЕУ, Мисији ОЕБС-а – који су, како је рекао, пружили подршку народу Албаније у одбрани демократије.

Лидер опозиционе Демократке партије Љуљзим Баша поручио је, међутим, на конференцији за медије да су данас одржани „једнопартијски избори Еди Раме“ и да је 85 одсто регистрованих бирача одбило да изађе на изборе, али и да су Раму бојкотовали и социјалисти који су мање гласали данас него на ранијим изборима. Казао је да је изборни процес био антиуставни, те захвалио грађанима што се нису одазвали гласању. Поручио је да ће промена убрзо наступити.

“Сами су се кандидовали, сами су гласали, сами броје и сами потврђују гласове. Ово је трагична пародија демократије, уставне и правичне државе”, казао је Баша, додајући да су процес пратиле и многе манипулације и претње, те да је ЦИК прекршио одредбе Устава организовањем избора.

Док је опозиција претходно најављивала да неће допустити одржавање избора и позвала на бојкот, премијер Еди Рама позвао је све на гласање, а на миран и транспарентан изборни процес 30. јуна позвале су и Сједињене Америчке Државе. Председник Албаније Иљир Мета је претходно поништио одлуку о одржавању избора 30. јуна, уз образложење да нема услова за одржавањем демократских избора, те је расписао нове за 13. октобар.

Опозиција у Албанији, предвођена Љуљзимом Башом, од фебруара ове године протестује против актуелне владе Едија Раме, оптужујући га за корупцију и манипулацију изборима 2017. године. Опозиција захтева оставку владе како би се дала могућност креирању транзиционе владе док се не стекну услови за слободне изборе.

 

Извор Радио Слободна Европа, 30. јун 2019.