Да ли је Путин у праву да је либерализам превазиђен?

Путин је изнео изузетно храбру тврдњу о либерализму. Самит Г20 у Осаки је само потврдио његове речи

„Либерална идеја је застарела. Они (либерали) једноставно више никоме не могу да диктирају шта ће да раде, као што су покушавали током последњих деценија“. Била је то изузетно храбра тврдња Владимира Путина током интервјуа за Фајненшел тајмс уочи самита Г20 који је изгледа потврдио његову тезу.

Погледајмо ко је привукао сву пажњу на самиту у Осаки. Главни догађај био је Трампов састанак са кинеским председником Си Ђинпингом и њихов договор о обнови разговора о трговини. Си управља мноштвом логора у којима се присилно „исправљају” ставови кинеским муслиманима Ујгурима и припадницима казахстанске мањине.

Главни медијски фокус на самиту био је усмерен на Трампов састанак са Путином где је он у шаљивом тону упозорио руског председника да се не меша опет у изборе 2020. године. Шалили су се на рачун тога што су обојица под ударом медија који непрекидно емитују лажне вести.

„ИЗВРСТАН ПОСАО“
На заједничкој слици лидера земаља Г20, Трамп је ухваћен како се смеје и рукује са саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом, за којег америчке обавештајне службе кажу да је наредио убиство колумнисте Вашингтон поста Џамала Кашогија. Трамп је принца назвао „пријатељем“ који је обавио „изврстан посао“.

Трамп је затим отишао у Сеул, па одатле до демилитаризоване зоне где је прешао границу Северне Кореје како би се руковао се са Ким Џонг Ун-ом, који управља полицијском државом ненадмашном по својој репресији. Изгледа да су оживљени преговори са Кимом око нуклеарног оружја.

Међу осталим лидерима земаља Г20 били су присутни хинду националиста Нарендра Моди из Индије и турски председник Реџеп Ердоган, који је након покушаја државног удара у јулу 2016.у притвор ставио десетине хиљада људи.

У свом интервју за Фајненшел тајмс, који је водио Лајонел Барбер, Путин је у једнакој мери изгледао као непристрасни аналитичар и као заговорник национализма и популизма који по свему судећи наслеђују западни либерализам 20. века.

Зашто либерализам пропада? Путин наводи неколико разлога. Међу њима је и његов неуспех да се носи са кризом актуелног доба: масовном и неконтролисаном илегалном миграцијом. Путин је похвалио Трампове напоре да осигура америчке границе:

„Либерална идеја је застарела. Она је дошла у конфликт са интересима огромне већине становништва. Та либерална идеја претпоставља да… мигранти могу да убијају, пљачкају и силују некажњено, само зато што се њихова мигрантска права морају заштитити“. Путин је рекао да је канцеларка Ангела Меркел направила грешку када је 2015. године донела одлуку да Немачка прими милион избгелица из сиријског грађанског рата.

Руски председник Владимир Путин у разговору са новинаром Фајненшел тајмса Лајонелом Барбером

Његови коментари дошли су у исто време када је десет демократских кандидата током своје друге унутарстраначке председничке дебате гласало за предлог да се илегални улазак у САД више не треба сматрати кривичним делом, и да би онима који су успели у својој намери да нелегално уђу у земљу требало пружити бесплатну здравствену заштиту.

Путин такође сматра да друштвени ексцеси које на Западу производе мултикултурализам и секуларизам представљају неуспех либерализма. У недељи када је журкама и парадама огромна маса људи обележила 50. годишњицу Стоунвол „побуне“ у Гринич Вилиџу (сукоб геј заједнице и полиције у њујоршкој четврти, прим. прев.), Путин је изјавио:

БИБЛИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ
„Да ли смо заборавили да сви живимо у свету заснованом на библијским вредностима? Не покушавам било кога да увредим, премда нас осуђују због наводне хомофобије. Али ми немамо проблема са ЛГБТ особама. Не дај Боже, нека живе како они желе“. Потом је додао:  „Али неке ствари нама изгледају претерано. Они тврде да деца могу истовремено да имају пет или шест родних идентитета“.

Елтон Џон је рекао да је „дубоко узнемирен“ због ових речи. Путин није одступио: „Нека сви буду срећни…Али не сме се допустити да то засени културу, традицију и традиционалне породичне вредности милиона људи који чине језгро популације“.

Путин је преузео власт пре две деценије, на почетку 21. века. Последњих година, он је постао не само непријатељ либерализма, већ и поборник популизма, традиционализма и национализма. А не оклева ни да изнесе своје ставове у вези са америчком политиком.

Путин о Трампу каже: „Он је талентован човек који врло добро зна шта његови гласачи очекују од њега. Трамп је стекао увид у ставове његових противника о њему и опазио промене у америчком друштву“.

Присећајући се своје контроверзне изјаве да је колапс Совјетског Савеза био највећа трагедија 20. века, Путин је рекао да се трагедија не састоји у одумирању комунизма већ у раздвајању 15 засебних држава од Руске Федерације. Трагедија је у томе што је дошло до „раштрканости етничких Руса“ у новим независним државама које су наследиле Совјетски Савез: „Двадесет и пет милиона етничких Руса се нашло изван Руске Федерације. Зар то није трагедија? Једна огромна трагедија! А породични односи? Посао? Путовања? Била је то ништа друго до катастрофа“.

Шта се може рећи о Путину?

Он није Стаљин, нити је комунистички идеолог, већ руски националиста који тражи повратак свог изгубљеног народа у отаџбину и који своју земљу види као велику силу која не трпи присуство НАТО-а у свом дворишту.

Председник Руске Федерације Владимир Путин држи говор непосредно уочи потписивања указа о присаједињењу Крима Руској Федерацији, Москва, 14. март 2018.

Иако са њим имамо проблема око контроле наоружања, Ирана и Венецуеле, ми имамо заједнички интерес у избегавању рата са овом нуклеарном силом, као што смо га имали и са далеко опаснијим Совјетским Савезом током Хладног рата.

 

Превео Радомир Јовановић

 

Извор Buchanan.org