Indeks: Hrvatskom vlada zločinačka organizacija

Portal piše da količina medijski dokazanog kriminala u koji su se upleli Plenkovićevi ministri dovodi do ovakvog zaključka

Za danas zakazana sednica hrvatske vlade je otkazana, nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem ministar Lovre Kuščević je novinarima rekao da ne namerava da podnese ostavku, što ukazuje na to da, kako konstatuje portal Indeks, šef hrvatske vlade nema nameru da posmenjuje korumpirane ministre.

Pod naslovom „Kriminalna organizacija na vlasti: Sve afere Plenkovićevih ministara”, portal piše da količina medijski dokazanog kriminala u koji su se upleli Plenkovićevi ministri, i njegov blagoslov aferama, dovode do zaključka koji se ne može lepše napisati, već da, kako kažu, „Hrvatskom vlada zločinačka organizacija”.

Navodeći samo afere zbog kojih bi, ukazuju, Plenkovićevi ministri trebalo da završe ne samo van vlade, već i na višegodišnjim robijama i sa oduzetom imovinom, Indeks među prve navodi Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede za kojeg kažu da je „mrtav hladan” u imovinsku kartu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata, umesto 1.587 kvadrata, koliko zaista ima.

Kada je, kažu, otkriven, upisao je ispravnu površinu, ali vrednost nekretnine ostala je ista – skromnih 950.000 kuna. Otkrivaju da na istom mestu Tolušić ima još jednu kuću koju nije prijavio, a objekat od 120 kvadrata proglasio je roštiljem.

Na spisku Indeksa je i ministarka regionalnog razvoja, Gabrijela Žalac, koja je nedavno u Vinkovcima pregazila devojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu, a u njenom dvorištu je otkriven luksuzni Mercedes vredan najmanje 50.000 evra. Otkriveno je da je automobil unajmljen od firme Džoli Autolajn vlasnika Josipa Stojanovića, koji je nedavno pobedio na tenderu za nove autobuse u Splitu finansiranom novcem Evropske unije.

Plenkovićev ministar državne imovine, Goran Marić, uspeo je da na svojoj kući u Živogošću udvostruči površinu, ali njena vrednost je ostala ista – samo 850.000 kuna za 245 kvadrata. Ministar je, tvrde, skrivao i prihode od iznajmljivanja te kuće turistima. Indeks otkriva i da je poslovnim akrobacijama u saradnji s bivšom firmom i franjevcima uspeo sina da smesti u stan vredan 2,5 miliona kuna.

Na spisku Indeksa našao se i ministar finansija, Zdravko Marić, koji je u vladu došao iz Agrokora i sa svojom bivšom firmom, odnosno njenim tadašnjim vlasnikom Ivicom Todorićem, nastavio da sarađuje, a o toj saradnji je lagao čak i Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa i to u vreme donošenja Leks Agrokora.

Ministar uprave, Lovro Kuščević, je u hrvatskoj javnosti podigao prašinu jer nikako nije mogao da objasni kako je legalno uspeo da prikupi ogroman broj nekretnina na Braču. Otkriveno je da mu je sudija Domić u samo jednom danu dosudila čak četiri parcele različitih vlasnika. Zbog takvih postupaka, sudiji s Brača se i danas sudi, a Kuščević ni posle 11 godina nije stigao da upiše vilu u katastarske knjige. Prema nekim indicijama, Kuščević je vlasnik i kuće u uvali Grška koja se vodi na njegovog šogora.

Ministar odbrane, Damir Krstičević, je dao sve od sebe da Hrvatska od Izraela kupi polovne borbene avione F-16 Barak. U tome bi i uspeo da SAD nisu zabranile prodaju. Krstičević je, navodi se, bio poslovno povezan s firmom Em San grupa, a jedna od članica te grupe, King Aj-Si-Ti, u vreme i nakon završetka tendera za nabavku borbenih aviona radila je s kompanijom Izrael Aerospejs Industris, koja sa još jednom firma dogovora prodaju aviona Hrvatskoj.

Tomo Medved, kao ministar branitelja ostvaruje povlastice svakim povećanjem prava veteranima i članovima njihovih porodica. U mandatu Tome Medveda napredovali su i članovi njegove porodice pa je tako, piše Indeks, njegov nećak naglo postao načelnik policijske stanice, a sin je dobio posao u AKD-u koji intenzivno sarađuje s Ministarstvom branitelja.

S aferima je povezan i Davor Božinović, nekadašnji šef Plenkovićevog kabineta, a danas ministar unutrašnjih poslova. Učestvovao je, na primer, u organizaciji sastanaka između uprave Agrokora i vlade. I – lagao o tome, piše Indeks. Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa dostavio je nepotpun popis održanih sastanaka i tako skrivenim informacijama spašavao ministra finansija Zdravka Marića i eks ministarku Martinu Dalić, kao i premijera Plenkovića, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 03. jul 2019.