Prodavnice na severu Kosmeta ponovo rade

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović je rekao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju

Posle dva dana pod katancem, radnje na severu Kosova i Metohije od danas ponovo rade. U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu pre više od sedam meseci na severu Kosmeta bile su zatvorene sve prehrambene radnje, kiosci s robom i pekare. Situacija u zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici je zabrinjavajuća, nema pojedinih anestetika i antibiotika.

Privrednici sa severa KiM apeluju na međunarodnu zajednicu da shvati dramatičnost situacije i da reaguje. Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu sa radom. Radoš Petrović je rekao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

Zbog prištinske takse situacija u zdravstvu na severu Kosova i Metohije poprima obrise humanitarne krize, upozorava direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović. Ivanović kaže da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća. “Čine se napori sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i Republičkim fondom da se snabdevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško”, kaže Ivanović.

Pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika, ukazao je Ivanović. “Očekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobičajeni način, kaže Ivanović. Ivanović se osvrnuo i na odluku privrednika sa severa KiM koji su kako kaže bili jedinstveni i složni i da su pokazali odnos prema Prištini, prema pritiscima koji traju u kontinuitetu nad Srbima. Istakao je da takse otežavaju život i onemogućavaju lečenje bolesnika.

“Alternativu u snabdevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji učestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem”, kaže Ivanović.

Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra, Ivanović kaže da su u kontaktu sa njima. “Oni su u još težem položaju. Oni su u okruženju i Albanaca, mi smo u okruženju kosovske policije, često Kfora i Euleksa. Primamo pacijente iz južnih delova, uspevamo da im ukažemo zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou”, rekao je Ivanović i dodao da je stanje u domenu humanitarne krize.

 

Izvor RTS, 03. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u