Vučić: Mislim da imamo ime ubice Olivera Ivanovića

“Imamo kompletnu priču, sve šta se događalo, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva”, rekao je on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da se ozbiljno radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića i da srpska strana misli da ima ime ubice. Aleksandar Vučić je, govoreći o istrazi, rekao da Albanci “pojma nemaju” ko je ubio Olivera Ivanovića.

“Ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice, izvršioca, Albanci ga nemaju, oni pojma nemaju. Oni sprovode svoju političku istragu sa jedinom željom da okrive Srbe za nešto, a ne znaju ni sami šta će”, rekao je Vučić. Rekao je i da Milan Radoičić nije cvećka, ali da sa sigurnošću može da kaže da on nije povezan sa ubistvom Ivanovića. To je, ističe, potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja Radoičića. Sve je, ukazuje Vučić, potkrepljeno fotografijama i pokušaće da dođe do materijalnih dokaza, i onda izađe u javnost.

“Imamo kompletnu priču, sve šta se događalo, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva. Zbog različitih stvari, nedostatka DNK analize, plastičnih klonova čaura i nedostatka nekih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali nastavićemo da radimo. Kada završimo, nadležni pravosudni organi Srbije će podići optužne akte”, rekao je Vučić. Istraga se neće prekidati dok ne dođemo do ubica, poručio je predsednik.

PITANjA ZA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU
Vučić je podsetio da je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine i da je na njega pucano iz vozila u pokretu sa šest projektila i da Srbija ima pitanja za međunarodnu zajednicu u vezi sa tim ubistvom, na koje nikada nije dobila odgovore.

“Zašto privremene institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev organa Srbije za uključivanje u punom kapacitetu u istragu o ubistvu Ivanovića?”, pitao je Vučić. Navodi da su održana ukupno tri sastanka između naše policije i KPS na Merdaru, na operativnom nivou.

“Srbija je zatražila celokupan video-materijal sa svih nadzornih kamera za duži period pre izvršenja krivičnog dela, ali su dostavljeni samo montirani snimci kretanja Ivanovića i vozila ‘opel astra’ pre i nakon ubistva, što nije dovoljno za rekonstrukciju događaja i rasvetljavanje krivičnog dela”, naveo je predsednik. Zašto je to tako urađeno, odgovor se sam nameće, dodao je Vučić.

Pitanje je i šta se dešava sa najvažnijim snimkom sa nadzornih kamera zgrade Ivanovićeve stranke pošto, kako kaže Vučić, najvažiji snimak izvršenja ubistva nije dobijen zato što navodno nije radila kamera u to vreme, već je proradila nekoliko minuta posle ubistva.

Uređaj nije vraćen kako bi bio poslat na veštačenje za analizu digitalnih dokaza. Zašto nije vraćen DVR iz prostorija stranke sa sadržajem koji su snimile nadzorne kamere, zašto nisu objavljeni rezultati veštačenja… Zašto je tek posle osam meseci KPS dostavio klonove čaura sa lica mesta, tako da nismo dobili ni prave čaure…”, pita Vučić. Naši organi nisu mogli da dobiju ni DNK analize, niti bilo šta drugo, tako da je srpska policija bila potpuno isključena, kaže Vučić i ističe da Priština još ne zna ko je likvidirao Ivanovića.

“Kako Priština objašnjava navodni pravac kretanja vozila u kome su se navodno nalazile ubice ako je išlo u pravcu južne Mitrovice, pošto se to vozilo kretalo ulicama Sutjeska, Čika Jovina, potom u kontrasmeru u ulici Drvarskoj pa ulicom Anke Spajić, kojom je otišlo do Suvog Dola. Kako je u tom profesionalnom ubistvu, koji su Srbi navodno izveli, ostavljen broj šasije koje ukazuje da je vozlo dovezeno na KiM iz centralne Srbije, a prethodno uvezeno iz Austrije? Pa to može da se ustanovi posle dva sata. Ili je to neko hteo da podmetne dokaze lažno?”

Predsednik, takođe, pita zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, pošto su tvrdili da imaju taj snimak. Zatim, kako Priština objašnjava motiv ubistva i ko je imao interes da ubije Ivanovića na dan raspisivanja važnih beogradskih izbora. Upitao je i zašto Priština nije dostavila tražene dokaze sa baznih stanica za mobilne telefone.

ŠTA JE RADIO ZEKAJ U MITROVICI?
Vučić je pitao zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorina Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodromu “Rinas” u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma. “Šta je radio Nedžmedin Zekaj u Kosovskoj Mitrovici, koji je promenio ime u Liraj Zekaj, šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju?”, upitao je Vučić.

Tražimo od međunarodne zajednice da dâ odgovore na ta pitanja, pošto ne možemo da ih dobijemo od Albanaca, napomenuo je Vučić i istakao da bi trebalo da nam daju snimke bar sa aerodroma “Rinas”, ali i druge podatke da bi se videlo kretanje Eljupija, koji je inače podmetnuo bombu pod autobus “Niš ekspresa”.

MARKOVIĆ NIJE ODAVAO INFORMACIJE
Vučić je konstatovao da su trojica pripadnika KPS-a Dragiša Marković, Nedeljko Spasojević i Marko Rošić uhapšeni u akciji 23. novembra 2018. i da je u zahtevu za pritvor navedeno da je Marković odavao informacije sa lica mesta jednom policijskom službeniku Srbije:

“Zašto je Priština dezavuisala javnost, kakvi su dokazi Rade Trajković o navodnoj umešanosti Beograda o telefonskom kontaktu Dragiše Markovića, koji je bio na licu mesta nakon ubistva sa izvesnim pripadnikom MUP-a iz Kraljeva, a ustanovljeno je da nisu bili u kontaktu, već su bili u kontaktu pre pet ili šest meseci?”

Vučić pita i zašto je Priština dezavuisala istragu sa tvrdnjama o umešanosti Predraga Todorovića i Miloša Čujovića u ubistvo pošto je navodno utvrđeno da su otputovali iz Mitrovice u Gračanicu i potom boravili u Prištini u jednom hotelu, kao i da su KiM napustili sa prištinskog aerodroma.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. jul 2019.

“SRBI NEĆE BITI GLADNI, MAKAR JA POSTAO ROBIN HUD”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je situacija na severu Kosmeta sve teža. Naveo je da su prištinske vlasti pokušale da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, prodaju robu Srbima. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli, istakao je Vučić i poručio da je ponosan na Srbe.

Nakon sastanka sa članom Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliotom Engelom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare govorio o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Situacija na severu pokrajine je, kaže, sve teža i političko-bezbednosnim rečnikom rečeno – veoma kompleksna. Najviše je teškoća sa snabdevanjem, zbog prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Kada vam neko uvede taksu od 100 odsto, taj vam je zabranio trgovinu, poručio je predsednik.

Istakao je da je država Srbija pronalazila načine da snabdeva stanovništvo na severu. U tom periodu Albanci su zaplenili 16 kamiona sa robom, vozači su privođeni, vređani, maltretirani. “U 14 kamiona bili su prehrambeni proizvodi, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. juna u Jošanici, opština Leposavić”, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je naveo da se postavljaju tri pitanja: zašto Priština to radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji podržavaju takve akcije i šta Srbija može da uradi.

Smatra da Priština pokušava da Srbi sa severa KiM zaborave na centralnu Srbiju i da roba odatle nije neophodna, već da će Srbi umesto zaječarskog piti, na primer, pivo iz Peći. “Pokušali su juče da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, fiskalnih kasa, prodaju robu Srbima. Bio sam ponosan na srpski narod što su 403 prodajna objekta bila zatvorena, bili su jedinstveni u protestu i nenasilnom gandijevskom otporu”, naveo je Vučić.

Srbi su pokazali sposobnost, hrabrost, organizovanost i odlučnost da opstanu na svojim ognjištima i budu uz Srbiju. “Divim se našem narodu, taj heroizam ostao je nezabeležen kod nas, ali zaslužuje ne samo poštovanje već i divljenje. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli. Niko ništa nije hteo da kupi, nisu ni prišli”, istakao je Vučić.

Poručio je da neće dozvoliti da Srbi budu gladni. “Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove, to je sve što mogu da kažem, kao što smo i do sada radili – uvek ćemo to činiti. Makar ja postao ozloglašeni evropski Robin Hud, to je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu. Naš narod neće biti ni gladan ni žedan”, rekao je Vučić.

“ZA PRIŠTINU RADI KOMPLETNA AGENTURNA MREŽA”
Vučić je rekao da je Priština uz podršku dela međunarodne zajednice angažovala kompletnu agenturnu i saradničku mrežu, kako bi predstavila Srbiju kao ključnog krivca za sve. Poručio je Prištini da prekine sa lažima, ali je priznao da moćno rade i na teritoriji centralne Srbije, na Kosovu i Metohiji i u delu međunarodne javnosti.

“Sve što su mogli da angažuju od 16. januara, posle ubistva Olivera Ivanovića, sve najprljavije od ukupnog agenturnog i saradničkog delovanja u regionu i međunarodnoj zajednici oni su uradili. To su učinili prilično uspešno, ali ne i sasvim uspešno, jer je jedan deo ljudi bio spreman da se suprotstavi”, rekao je Vučić.

Istakao je da postoji pojačano lobiranje i plaćanje političara na međunarodnoj političkoj sceni koji treba da potvrde da Srbi nisu ugroženi, već da su Albanci žrtve, jer im oni daju hleb koji neće da jedu. To sve, kako je ponovio, ima za cilj zauzimanje severa i proterivanje srpskog življa sa celog KiM.

Vučić je rekao da su najpre pribegli zabrani snabdevanja, trgovine, to jest apsolutnoj zabrani snabdevanja srpskom robom. Takođe, kaže da je na delu brutalna zabrana slobode govore i da je verbalni delikt krivičnopravno sankcionisan na najbrutalniji način od prištinskih institucija.

S tim u vezi je kao primer naveo Ivana Todosijevića, člana Srpske liste i predsednika opštine Zvačan, koji je izneo svoj stav i politički sud o Račku, rekavši da je to bila manipulacija međunarodne zajednice i albanske javnosti kako bi se sprovela zločinačka agresija. Rekao je da prištinske vlasti vrše zastrašivanje svih Srba koji joj se suprotstavljaju.

Najavio je da će međunarodnoj zajednici postaviti pitanje povodom ubistva Olivera Ivanovića, s tim u vezi navodeći da prištinske vlasti biraju lica koja im se fizički suprotstave a za koja znaju da je spremno da brani slobodu srpskog naroda, i da tako lice mora biti uhapšeno ili proterano. Podvukao je da je to dugoročna strategija koju sprovode u delo u saradnji sa međunarodnom zajednicom. Naveo je i da su, uz pomoć SAD i mnogih drugih, postavili oko 150 kamera po šumama oko alternativnih prelaza.

“RADOIČIĆ NEMA VEZE SA UBISTVOM IVANOVIĆA”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da srpski organi misle da imaju ime ubice Olivera Ivanovića, i da Milan Radoičić nije umešan u to ubistvo. Radoičić nije cvećka, ali ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića, rekao je Vučić pozivajući se na obaveštajne podatke.

“TEŠKO DA ĆE DOĆI DO SASTANKA SA DER LAJENOVOM”
Predsednik Vučić je rekao da bi tokom jula trebalo da se sastane sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen, ali da ne veruje da će do tog sastanka doći nakon što je ona predložena za predsednicu Evropske komisije.

Upitan da li će njegovi bliski odnosi sa novoizabranim funkcionerima EU srpsku poziciju učiniti lakšom u budućim pregovorima o članstvu, kao i kako vidi izbor Španca, Katalonca, ali protivnika secesionizma za novog šefa diplomatije Unije, istakao da dobri lični odnosi jesu važni, ali da oni neće opredeljivati politiku prema nama i njima.

“Postavljanje Španca na mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU za nas je dobra vest. Ali mi smo imali velike prijatelje u Žan Klodu Junkeru i Donaldu Tusku, i teško da će nam se takva situacija ponoviti”, rekao je Vučić.

POŠTUJEMO UGOVOR SA FIJATOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija poštuje ugovor koji je prethodna vlast potpisala sa “Fijatom”, da plaća ono što su njene obaveze i da ne može da objavljuje taj dokument, jer bi to za posledicu imalo drakonske kazne. Kritičari vlasti, kako kaže, ne mogu da se pomire sa odličnim rezultatima Srbije u ekonomiji te ističu da pada industrijska proizvodnja za 1,3 odsto u prvih pet meseci.

“Mi imamo ogroman rast, nas ‘Fijat’ i remont NIS-a vraćaju unazad, za koje nisam ni kriv ni dužan, a zaslužan za to što imamo ovolike fabrike koje ogromne minuse nadoknađuju”, rekao je Vučić. Dodaje da će biti povećanja plata i penzija, da javni dug pada, dok svim drugim državama raste.

“Za ‘Fijat’ i NIS ne znam šta da vam odgovorim. Jedino da me obesite na Terazijama, što ni u čemu od toga nisam učestvovao i što nismo ranije došli na vlast. Da smo ranije došli na vlast bilo bi više fabrika, ne bismo delili sedative kokoškama i lagali narod kako je sve to divno, nego bi radili nešto za građane”, zaključio je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 03. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u