D. Anđelković: Beograd treba da poništi Briselski sporazum

„Nakon svih albanskih provokacija vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum”, rekao je on

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne očekuje da će nova briselska administracija postići značajnije pomake u pregovorima Beograda i Prištine, ističe da se do kompromisa može doći jedino dijalogom uz kredibilne posrednike te da, ukoliko to nije moguće, Beograd treba da poništi Briselski sporazum.

„Nakon svih albanskih provokacija, uvođenja taksi, nefleksibilne pregovaračke platforme i bezobrazne i drske zabrane srpskim zvaničnicima da idu na KiM, vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum i da vrati stanje na ono koje je bilo pre 2013. godine. Da počne da uspostavlja svoje institucije na severu KiM, da poništi sporazum o integrisanoj kontroli administrativne linije…”, ocenjuje Anđelković za Tanjug.

Vreme je, kaže, da Beograd konstatuje da su EU i njena politika bankrotirali i da se obrati SAD i Rusiji za zahtevom da preuzmu pregovarački proces, a da paralelno na KiM uspostavi stanje koje je bilo pre Briselskog sporazuma. Ocenjuje i da Srbija ne bi trebalo da se obazire na eventualne zamerke iz Evrope koje bi usledile, jer je, navodi, EU prevarila Beograd, koji zato treba da poništi sve što je prevarom iznuđeno.

„Srbija je sve korake povlačila polazeći od toga da ima garancije Brisela da će druga strana realizovati svoj deo sporazuma, a pokazalo se da Brisel to nije poštovao – da li zato što je slab ili zato što je učestvovao u varanju Srbije zajedno sa Albancima”, navodi Anđelković.

Na pitanje da li je vraćanje na situaciju pre 2013. godine moguće, Anđelković kaže da jeste, ukoliko postoji politička volja. „Promenile su se međunarodne okolnosti u svetu, oni koji su vršili na nas agresiju 1999. godine to više ne mogu. Priština nije predstavnik prave države, niti Albanija može da podrži Kosovo u bilo kakvom agresivnom poduhvatu prema severu”, dodaje on.

Ističe da je za Beograd od dijaloga važniji kompromis, a da kompromis može da se postigne samo dijalogom uz kredibilne posrednike. „Do sada se pokazalo da dijalog nije ni postojao, da je to bilo varanje Srbije, te da su posrednici bili na albanskoj strani. Nama ne treba takav dijalog, već pravi dijalog, ako nije sazrelo vreme za tako nešto, moramo se vratiti na stanje koje smo imali pre dijaloga”, ističe on.

Dodaje da Srbija nije imala ničiju podršku ni pre 2013. godine, pa je kontrolisala sever KiM. „Nismo mi izgubili ovih šest godina, nego nam ih je EU ukrala posredno podržavajući Albance. Sad je vreme da konstatujemo da su EU i njena politika doživeli bankrot”, naveo je Anđelković.

Navodeći da je jasno da EU nema kapacitet da usmeri pregovarački proces u željenom pravcu, kao ni poluge moći da garantuje da će Albanci realizovati ono što obećaju, Anđelković veruje da se ništa neće promeniti ni dolaskom nove administracije, bez obzira što je, kako kaže, kandidat za novog šefa evropske diplomatije Žosep Borel naklonjeniji Srbiji. „Nije stvar u naklonjenosti, već u moći, a EU nema moć da pokrene taj proces. Otuda ne treba pridavati veći značaj formiranju evropskih institucija u kontekstu dijaloga”, navodi Anđelković.

Komentarišući zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, Anđelković kaže da je to demonstriranje sile celom svetu da je Priština ta koja kontroliše stvari. „To je onda veliko poniženje za Srbiju i ako ne bismo preduzeli kontramere, onda bi se definitivno pokazalo da je naša kosovska politika pretrpela neuspeh”, istakao je Anđelković, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 04. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u