Novosti: Štićenik CIA umešan u ubistvo Olivera Ivanovića

Ejupi, koji je prema saznanjima naših službi u vreme ubistva Ivanovića došao iz Nemačke na KiM, najpoznatiji je kao “bombaš iz Podujeva”

Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ime osobe za koju se sumnja da je neposredni izvršilac ubistva. U narednom periodu pokušaće da pribave materijalne dokaze koji će potkrepiti sumnje o identitetu čoveka koji je mučki likvidirao lidera SDP 16. januara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ove informacije u sredu je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a među onima koje je pomenuo, implicirajući njihovu umešanost u organizaciju likvidacije Ivanovića, jesu Fljorim Ejupi, osumnjičeni za podmetanje bombe pod autobus “Niš ekspresa” 2001. godine, i Nedžmedin Zeka, za koga je naveo da je promenio ime u Lirim Zeka, a o čijem su misterioznom boravku u Mitrovici uoči ubistva Novosti pisale pre nekoliko meseci. Vučić je javno postavio pitanje zašto srpske vlasti ne mogu da dobiju informacije o kretanju Ejupija i Zeke.

– Šta je Zeka radio u Kosovskoj Mitrovici i koja je njegova uloga u svemu tome? Šta je Ejupi, koji je u Nemačkoj pod prismotrom, radio na aerodromu “Rinas” u Tirani, odakle se kretao ka KiM, pa je ponovo nestao i vraćen je u Nemačku sa istog aerodroma? Kako je napustio Nemačku, šta je radio dole i šta se sve dešavalo? – pitao je Vučić. On je kazao da su saznanja Srbije o atentatu potkrepljena “bezbrojnim fotografijama”, a javno je postavio čak 15 pitanja vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici o ovom zločinu:

– Naša istraga se neće prekidati dok ne dođemo do ubica Ivanovića. Zbog različitih stvari – nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaura, kao i zbog nedostatka određenih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze. Nastavićemo da radimo, i kada priču zaokružimo, nadležni organi Srbije podizaće optužne akte.

Ejupi, koji je, prema saznanjima naših obaveštajnih službi, u vreme ubistva Ivanovića došao iz Nemačke na KiM, najpoznatiji je kao “bombaš iz Podujeva”. Bio je jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus “Niš ekspresa”, u kojem je 2001. poginulo 12, a ranjeno 43 Srba. Na osnovu DNK tragova, on je i uhapšen, ali je misteriozno pobegao iz američke baze “Bondstil”. Kristen Karphamar, prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu, izneo je sumnju da je u bekstvo bila umešana CIA, koja je navodno svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na KiM, Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao deo grupe koja je, navodno, organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine. On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada Tačijevog čoveka za vezu sa ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsednika parlamenta u Prištini.

Upravo je ta kriminalna grupa, formirana krajem 2001, odgovorna za organizaciju martovskog pogroma, tvrdio je njen bivši pripadnik i svedok prištinskog Specijalnog tužilaštva Škumbin Mehmeti. Klan je postojao sve do 2014, uz podršku “ratnih stranaka” i “velikih porodica” i izveo je niz političkih ubistava. Ejupi se lično sumnjiči za ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove – Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za likvidacije pripadnika Kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmikove policije Koje Esumana. Mehmeti je, prema pisanju albanskih medija sa KiM, bio spreman da svedoči da je Ejupi u slučaju “Niš ekspres” imao direktnu podršku Kadrija Veseljija, ali je od tog svedočenja odustao.

Ništa manje živopisna nije ni biografija Lirima Zeke, kontroverznog biznismena koji u Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta zločina, boravio 15. januara prošle godine, dan pre atentata. Naše službe su još pre nekoliko meseci proveravale njegovo kretanje i motive njegovog dolaska, kao i moguću povezanost sa ubistvom Ivanovića. Zeka je danas vlasnik restorana “Konak L”, koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i važi za mesto gde se okupljaju prištinski političari. Navodno, uživa zaštitu Tačija.

Prema dostupnim podacima, rođen je 1963. u Kosovskoj Mitrovici, kao Nedžmedin, ali je kasnije promenio ime u Lirim. Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih “poduhvata”. Sumnjiče ga da je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko KiM, do zemalja zapadne Evrope. U policijskim arhivima piše i da je u Nemačkoj hapšen zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH. Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. po Interpolovoj poternici jer je u Nemačkoj bio osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspeo da pobegne.

SUPRUGA MILENA: VERUJEM SVOJOJ DRŽAVI
Udovica Olivera Ivanovića Milena rekla je u sredu, za Novosti, da veruje svojoj državi i našim organima koji istražuju ubistvo:

– Sigurna sam da su na dobrom tragu, da rade predano na slučaju i da ćemo dobiti imena ubica mog Olivera. To je u interesu svih. Oliver, kao i mi koji smo njegova porodica, zaslužuje istinu i pravdu.

 

Autor Vuk Mijatović

 

Izvor Večernje novosti, 04. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u