Оштре реакције у Србији на одлуку Приштине, млаке у Бриселу

“Одлука Приштине је последњи клин у мртвачки сандук идеје о дијалогу, стравичан шамар међународној заједници”, рекао је Ђурић

Ово што су урадиле власти у Приштини потез је без преседана и још један шамар, не Београду, већ пре свега Европској унији и међународној заједници која срамно ћути на кршење свих цивилизацијских норми које годинама спроводе Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. Пошто су наш народ на Косову и Метохији оставили без лекова и хлеба, бранећи своје сулуде таксе, овом забраном практично желе да га још више изолују од било каквог утицаја Београда.

Овако је први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, за Новости прокоментарисао одлуку Приштине да забрани улазак свим српским званичницима на територију КиМ. Он тврди и да термин за овај потез – није случајан.

– Све су ово урадили само два дана након потписивања споразума између такозваног Косова и Албаније којим се две стране практично обавезују на вођење заједничке спољне политике. Тај уговор је арматура у темељима “Велике Албаније” коју несметано зидају у срце Европе, док се истовремено српским званичницима забрањује да се крећу по територији сопствене државе.

 

Извор Вечерње новости, 04. јул 2019.

ВУЛИН: НЕЋЕ УСПЕТИ
Забрана уласка званичницима Србије на простор АП Косово и Метохије је још један је доказ да руководство у Приштини бежи од дијалога по сваку цену, изјавио је министар одбране Александар Вулин и поручио да нико не може да прекине везу између Срба на КиМ и њихове Владе и председника.

„Након што су доживели фијаско са покушајима да натерају Србе да купују шверцовану робу из камиона, сада покушавају да казне Србе тако што ће им забранити или што ће им прекинути везу њиховим државним руководством”, навео је Вулин, коментаришући одлуку привремених институција Приштине да забране улазак српским званичницима на КиМ. Он је нагласио да Приштина неће успети ништа да уради ни овај пут.

„Ово није политика, ово је одмазда, ово је покушај да свој бес искале на Србима са простора КиМ, покушавајући да прекину сваку везу имеђу њих, Владе Србије и њиховог председника. То једноставно неће бити могуће, није могуће, никада у томе нису успели, неће успети ни овај пут“, рекао је Вулин.

Он је указао и на то да је ово тест за нову бриселску администрацију – да ли су у стању да остваре свој ауторитет и обезбеде, бар елементарно, кретање људи, када већ нису успели да обезбеде кретање робе. „Надам се да ће нова бриселска администрација напустити ону праксу саопштења у којима се истиче да обе стране треба да се уздрже и у којима стално покушавају да изједначе Србију са самопроглашеним шиптарским руководством“, изјавио је Вулин.

 

Извор Спутњик, 04. јул 2019.

ЂУРИЋ: ОДЛУКА ПРИШТИНЕ ШАМАР МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује да је Приштина одлуком да српским званичницима забрани посету АП КиМ “лупила шамар” међународној заједници и Европи и да ће то бити повод за још јачу и снажнију дипломатску активност Београда.

Марко Ђурић подсећа да је Београд већ зауставио чланство Приштине у девет међународних организација, те да је 13 земаља повукло признање независности такозваног Косова. “Одлука Приштине је последњи клин у мртвачки сандук идеје о дијалогу, стравичан шамар међународној заједници, удар на темељ слободе кретања и све европске принципе”, рекао је Ђурић током обиласка музеја Града Београда и изложбе посвећене одбрани Србије током НАТО агресије.

Истиче да је одлука Приштине “са оне стране разума” и да је директна последица вишемесечног ћутања међународне заједнице на увођење такси на српску робу. Упитао је каква лудост још треба да се деси, “да ли Балкан треба да почне да гори у пламену”, како би неко зауставио људе који крше споразуме са потписом ЕУ. Подсећа и да је споразум о слободи кретања потписан 2011. године. Раније данас Приштина је донела одлуку да ниједном српском званичнику не треба дозволити улазак на територију Космета.

 

Извор Танјуг/РТС, 04. јул 2019.

БРИСЕЛ О ОДЛУЦИ ПРИШТИНЕ
Поводом нове забране уласка званичницима Србије на територију коју контролишу власти из Приштине, чиме се крше досад постигнути споразуми, огласио се и Брисел.

– Очекујемо да сви споразуми постигнути у оквиру дијалога којим посредује ЕУ буду поштовани и примењени, укључујући и споразум о званичним посетама – одговорила је портпарол високе представнице Маја Коцијанчич на питање Новости да прокоментарише најновије забране уласка на Косово. Коцијанчичева је истакла да је Федерика Могерини у контакту са обе стране.

 

Извор Вечерње новости, 04. јул 2019.