Brnabić: Haradinaj mi je rekao da je odluka o zabrani ulaska na KiM lažna vest

“Drago mi je da sam od Ramuša Haradinaja čula da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete KiM”, rekla je ona

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da joj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je vest da je zvaničnicima Beograda zabranjen ulazak na KiM lažna. Brnabić i Haradinaj učestvuju na samitu lidera Zapadnog Balkana u Poznanju.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak donelo odluku da ne daje bilo kakvu dozvolu zvaničnicima iz Beograda da posete KiM, naveo zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Jetljir Ziberaj.

“Drago mi je da sam od Ramuša Haradinaja čula da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu i Metohiji”, rekla je premijerka, ali je istakla da je “čudi da lažne vesti šire savetnici takozvanog ministra za spoljne poslove”.

Brnabić je novinarima u Poznanju, gde je u toku Samit EU- Zapadni Balkan, rekla da to što joj je rekao Haradinaj, da je reč o “lažnoj vesti”, donekle smanjuje tenziju koja je, kaže, velika u regionu. Brnabić je navela da joj je Haradinaj to kazao na radnom doručku sa predsednicima vlada Zapadnog Balkana. Ocenila je da je razgovor tokom doručka bio zanimljiv i otvoren. Jučerašnja odluka Prištine izazvala je brojne reakcije.

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na KiM je potez bez presedana, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je dodao da je ta odluka još jedan šamar, ne Beogradu već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

I portparolka EU Maja Kocijančić reagovala je povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju tzv. Kosova. Ona je izjavila da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.

“Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika”, navela je Kocijančić.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. jul 2019.

HARADINAJ OKAČIO SLIKU NA TVITER BEZ PREMIJERKE NA NjOJ
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na svom tviter profilu fotografiju pred zvanični početak samita lidera Zapadnog Balkana u Poznanju Na fotografiji su pored Haradinaja šefovi vlada zemalja regiona, izuzev premijerke Srbije Ane Brnabić.

Prema informacijama Tanjuga, premijerka nije bila prisutna, jer nije bila reč o nekom zvaničnom sastanku, već neformalnom susretu. Brnabić je svoje učešće na Samitu EU – Zapadni Balkan počela sastankom sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc.

Na Haradinajevoj fotografiji se, pored njega, nalaze albanski premijer Edi Rama, makedonski Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković. Haradinaj je napisao “U Poznanju, pre plenarne sesije Samita Zapadnog Balkana, razgovor sa premijerima”. Sastanak lidera Zapadnog Balkana počinje u 11 časova, a prisustvovaće mu i šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. jul 2019.