Америка и Британија најављују велику медијску офанзиву на Балкану

Здружена медијска офанзива на Русију креће из два правца: Велике Британије која улаже 18 милиона фунти и Америке преко УСАИД-а

Велика Британија ће издвојити 18 милиона фунти (око 22,5 милиона долара) и то – „за борбу против дезинформација и лажних вести у источној Европи и за јачање независних медија на Западном Балкану“, саопштило је британско Министарство иностраних послова.

Како се наводи у саопштењу – новац ће бити издвојен из Фонда за конфликте, стабилност и безбедност (ЦССФ) у наредне три године. „У ситуацији када само 10 одсто становништва има приступ слободним средствима за масовно информисање, лажне вести и дезинформације настављају да поткопавају и дестабилизују друштво“, изјавио је шеф британске дипломатије Џереми Хант.

По његовим речима – „конкурс о издвајању средстава за подршку новинарима који раде у неким од најрепресивнијих друштава — активира напад против лажних вести“. Шеф британског Министарства иностраних послова је нагласио и да је његов циљ да на наредној Глобалној конференцији о слободи медија, која ће бити одржана у Лондону од 10. до 11. јула – „ради са колегама, како би договорили начине заштите слободних средстава масовног информисања и како би одредили цену за оне који ту заштиту крше“.

 

Извор Спутњик, 07. јул 2019.

АМЕРИКА УДАРА НА КРЕМЉ И ПРЕКО СРБИЈЕ
У новом плану Вашингтона за супротстављање Кремљу посебно место припало је и Србији. Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Марк Грин је 4. и 5. јула разматрао са представницима Г7 у Паризу документ о концепту супротстављања злонамерног утицаја Кремља, наводи се на сајту агенције, где је и објављен сâм документ.

„Уз финансирање УСАИД, 11 стратешких медијских партнера повећавају своје присуство у Босни, Косову, Црној Гори, Северној Македонији и Србији. Тиме се ’диверзификују њихови приходи, а дигитално медијско присуство се повећава‘“, наводи се у извештају.

„Уз инјекцију америчког новца, УСАИД предвиђа и алатке за борбу против лажних вести, као што су ’Поп-ап Њуз рум‘“ из Молдавије, како би се обезбедила бихевијорална аналитика и технологија друштвених медија у сврху анализирања и идентификовања дезинформација“, стоји у овом извештају.

„Сједињене Америчке Државе одавно сматрају да је јака, просперитетна и слободна Европа од виталног значаја за америчке стратешке интересе. Руске власти и снаге под њиховом контролом настоје да ослабе амерички утицај у свету и одвоје нас од наших савезника и партнера“, пише у документу.

Русија је више пута негирала оптужбе о покушајима да утиче на демократске процесе у различитим земљама. Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао их је „апсолутно неоснованим”, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао да не постоје никакве чињенице које потврђују такве акције.

Поводом новог документа, огласило се и руско Министарство спољних послова. Концепт за супротстављање злонамерном утицају Кремља, који је развијен у Сједињеним Америчким Државама, представља средство за идеолошку борбу и пропаганду, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије датом у вези са изјавама директора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

 

Извор Спутњик, 06. јул 2019.