Избори у Грчкој: Убедљива победа Мицотакиса, сутра полагање заклетве

Ово је историјска победа партије „плавих” после 1981. године, али много више је лична победа Киријакоса Мицотакиса

Конзервативна Нова демократија велики је победник ванредних парламентарних избора у Грчкој јер је партија која ће формирати нову, самосталну владу. Према првим званичним подацима разлика између Нове демократије и Сиризе је 8,3 одсто гласова јер се за њих определило преко 39,8 одсто бирача док је за левичарску партију Алексиса Ципраса гласало 31,6 процената гласача.

Ово је историјска победа партије „плавих” после 1981. године, али много више је лична победа Киријакоса Мицотакиса, који је после само три и по године, откако је на кормилу партије, успео да је врати у живот, осавремени и поново доведе на чело Грчке. У парламенту с 300 посланика Нова демократија је освојила 158 места што будућој влади Киријакоса Мицотакиса гарантује самосталност, сигурност и стабилност у спровођењу програма који је обећала нацији.

Сириза ће бити јака опозициона партија јер је добила 86 посланичких места и, у суштини, у односу на изборе 2015. када је освојила власт, процентуална разлика је минимална.

На трећем месту је Покрет за промене КИНАЛ (Пасок) с 23 посланика, Комунистичка партија са 14 места. На виском петом месту је ултрадесничарска Грчки избор која ће имати 10, а затим МеРА25 Јаниса Варуфакиса која је ће имати девет посланика. Неизвесно је хоће ли парламент ући неонацистичка Златна зора јер су у питању минимални проценти до постизања цензуса.

МИЦОТАКИС СУТРА ПОЛАЖЕ ЗАКЛЕТВУ
Лидер Нове демократије која је, према првим незваничним резултатима, однела победу на парламентарним изборима Кирјакос Мицотакис положиће сутра заклетву за као нови премијер Грчке, преноси Танјуг. После тога обавиће се примопредаја дужности, рекао је извор из Нове демократије за агенцију АНА.

 

Аутор Јасмина Павловић Стаменић

 

Извор Политика, 07. јул 2019.