Шокантна изјава Коломојског: Рат у Донбасу користи Америци, Русија нема ништа с тим

Наводно, главни циљ Коломојског је да врати имовину коју му је отео и национализовао Порошенко

Спонзор Владимира Зеленског, новог председника Украјине, бизнисмен Игор Коломојски, који је својевремено финансирао националисте да ратују на истоку Украјине, шокирао је многе изјавом да је сукоб у Донбасу “унутрашњи сукоб, могло би се рећи грађански рат” и да није инспирисан од Русије и било кога. Осим тога, Коломојски је казао да је наставак тог сукоба само у интересу Америке која пружа војну помоћ властима Украјине и држи санкције против Русије. Он истиче да украјинске војнике обучавају западни војни инструктори.

У интервјуу недељнику Новоје времја Коломојски тврди да се конфликт у Донбасу припремао двадесетак година, а посебно после 2004. године, у време сукоба председничких кандидата Виктора Јушченка и Виктора Јануковича који се претворио у “наранџасту револуцију”. За време председничке кампање Зеленски је више пута говорио да жели да оконча конфликт у Донбасу. Али, он очигледно још нема контролу над армијом јер је отварање ватре у последње време постало још интензивније.

Пређашње руководство Украјине је било против свих који су сматрали да је у Донбасу “унутрашњи сукоб”. У јануару 2018. Украјина је донела закон у ком се каже да је Русија агресор у Донбасу и да је окупирала део територије Украјине. Порошенко је зато и одбијао директне преговоре са представницима Доњецке и Луганске области. У интервјуу који је дао пред одлазак у Италију, Путин је рекао да је могућ његов сусрет са Зеленским ако он почне да испуњава Минске мировне договоре.

Један број политиколога у Кијеву сматра да је ова изненадна критика америчке политике у Украјини од стране Коломојског резултат његове љутње према Вашингтону који је поручио Зеленском да тај олигарх, који има и држављанство Израела, не може бити на било каквој функцији у Украјини. Наводно, главни циљ Коломојског је да врати имовину коју му је отео и национализовао Порошенко.

Питање је какав ће став заузети Зеленски, којег је пре избора Порошенко називао марионетом Коломојског. Пре или касније председник Украјине ће морати да преговара са представницима Доњецке и Луганске области јер силом није реално вратити те територије. А што се тиче Крима, у Москви понављају да је то питање заувек решено.

ОТЕТ ВАЖАН СВЕДОК
Украјински специјалци су отели и пребацили у Кијев Владимира Цемаха, бившег начелника ПВО Славенске бригаде Доњецке народне републике. Он је живео у граду Снежни који се налази у близини места где је оборен малезијски “боинг”. Лист Украјинске новости пише да би Цемах (58) могао бити важан сведок око рушења цивилног малезијског “боинга” који је оборен 17. јула 2014. када је погинуло 298 људи.

 

Аутор Б. Влаховић

 

Извор Вечерње новости, 06. јул 2019