Srbija i Bugarska u diplomatskom klinču, diplomate pozvane na razgovore

„Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči“, izjavio je Dačić

Izjava bugarskog premijera Bojka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, koja njegovu nezavisnost ne priznaje, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova izazvala je oštre reakcije na obe strane.

Prvo je jutros šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žozepu Borelu.

„Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje“, rekao je Dačić.

Nakon izjava zvaničnika dve zemlje, otišlo se i korak dalje, pa je večeras saopšteno da će ambasador Srbije u Sofiji biti pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, a po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve. Ambasador će biti pozvan upravo zbog komentara ministra Dačića o Bojku Borisovu. Samo nekoliko sati kasnije, Dačić je izjavio da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, takođe povodom povodom izjave Bojka Borisova.

„Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ili kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako je istakao, zato takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova. „Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne. Bilo da je u pitanju Borel ili Borisov, ili bilo ko drugi. Ili je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije“, istakao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

 

Izvor Tanjug/Blic, 06. jul 2019.

VUČIĆ: MANjI, PROLAZNI NESPORAZUM SA BUGARSKOM
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se nada na će „manji nesporazum“ oko priznavanja Kosova Beograda i Sofije ubrzo biti prevaziđen. „Bugarska je priznala nezavisnost Kosova, za sve ostalo imamo dobre odnose“, rekao je Vučić.

On je istakao da „varnice“ Beograda i Sofije prethodnih dana smatra manjim nesporazumom. „Sledeće nedelje razgovaraćemo i sa Bojkom. Mi imamo pripadnike bugarske manjine, za koje hoću da se osećaju kao svoj na svome“, istako je Vučić, sa uverenjem da će se u najkraćem periodu sve vratiti u normalu.

 

Izvor B92, 07. jul 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u