Србија и Бугарска у дипломатском клинчу, дипломате позване на разговоре

“Ти, Бојко, има да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи”, изјавио је Дачић

Изјава бугарског премијера Бојка Борисова да нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел не може да се руководи ставом Шпаније о Косову, која његову независност не признаје, него да мора да поштује став целе ЕУ о независности Косова изазвала је оштре реакције на обе стране.

Прво је јутрос шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао да став Европске уније није да је КиМ независно и да Борисов, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борелу.

“Бојко, да ти кажем једну ствар, став ЕУ није да је Косово независна држава. Ти, Бојко, има да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи. Доста ми је више тога, да не причам да је пре неколико месеци добио наше одликовање”, рекао је Дачић.

Након изјава званичника две земље, отишло се и корак даље, па је вечерас саопштено да ће амбасадор Србије у Софији бити позван на састанак у бугарско Министарство спољних послова у понедељак, а по налогу министарке Екатерине Захаријеве. Амбасадор ће бити позван управо због коментара министра Дачића о Бојку Борисову. Само неколико сати касније, Дачић је изјавио да је по његовом налогу отправник послова Бугарске позван на разговор у Министарство спољних послова, такође поводом поводом изјаве Бојка Борисова.

“Србија са Бугарском као суседном земљом жели добре, пријатељске и савезничке односе, што подразумева и висок ниво разумевања за најважније интересе два земље и два народа. Као што ми имамо разумевање за питање бугарског националног идентитета, језика или Гоце Делчева, тако очекујемо и разумевање значаја питања Косова за српски народ. Ова изјава бугарског премијера се не односи, дакле, на питање квота за риболов или квалитета српског сира у преговорима са Европском унијом, већ се односи на питање територијалног интегритета Србије”, рекао је Дачић у изјави достављеној Танјугу.

Како је истакао, зато такве изјаве морају бити прецизне, јер није тачно да цела Европска унија има јединствен и заједнички став о независности Косова. “Напротив, став је статусно неутралан, и зато се Косово у документима ЕУ означава звездицом и фуснотом. И сви функционери ЕУ су дужни да то поштују, без обзира да ли су те државе признале Косово или не. Било да је у питању Борел или Борисов, или било ко други. Или је у питању погрешна интерпретација, било његове, било моје изјаве. Зато је циљ позива отправнику послова Бугарске на разговор у МСП да се отклони сваки неспоразум и у пријатељском духу настави наша сарадња, уз захвалност Бугарској на подршци европским интеграцијама Србије”, истакао је Дачић у изјави достављеној Танјугу.

 

Извор Танјуг/Блиц, 06. јул 2019.

ВУЧИЋ: МАЊИ, ПРОЛАЗНИ НЕСПОРАЗУМ СА БУГАРСКОМ
Председник Александар Вучић рекао је да се нада на ће “мањи неспоразум” око признавања Косова Београда и Софије убрзо бити превазиђен. “Бугарска је признала независност Косова, за све остало имамо добре односе”, рекао је Вучић.

Он је истакао да “варнице” Београда и Софије претходних дана сматра мањим неспоразумом. “Следеће недеље разговараћемо и са Бојком. Ми имамо припаднике бугарске мањине, за које хоћу да се осећају као свој на своме”, истако је Вучић, са уверењем да ће се у најкраћем периоду све вратити у нормалу.

 

Извор Б92, 07. јул 2019.