Ердоган уочи посете БиХ: Турска нема луксуз да издалека посматра дешавања на Балкану

Ердоган данас стиже у дводневну посету БиХ у оквиру које ће присуствовати сутрашњем самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП)

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган уочи данашње дводневне посете БиХ изјавио је да Турска нема тај луксуз да издалека посматра дешавања на подручју Балкана. Ердоган је данас на аеродрому у Истанбулу поручио да су мир и стабилност Балкана веома значајни за његову земљу.

„Мир, стабилност и просперитет Балкана за нас су веома важни. Наша земља нема тај луксуза да издалека посматра дешавања на овом подручју”, рекао је Ердоган.

Ердоган данас стиже у дводневну посету БиХ у оквиру које ће присуствовати сутрашњем самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) којим председава Босна и Херцеговина. Очекује се и да ће се Ердоган првог дана боравка у Сарајеву састати с делегацијом турске војне мисије који делује у саставу ЕУФОР-а у БиХ. Ердоган ће посетити и гробље палих бораца на Ковачима и гроб првог председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића, који је био његов веома близак пријатељ.

Ердоган ће током дана састати и са члановима Председништва БиХ. Током дана најављен је састанак Ердогана с председавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем, а учествоваће и на свечаној вечери у згради Председништва БиХ. Након састанка с Изетбеговићем планиран је састанак Ердогана и словеначког председника Борута Пахора.

У уторак, другог дана посете, турски председник Ердоган ће присуствовати самиту СЦЕЕП-а који се одржава у хотелу „Термаг” на Јахорини, а на маргинама састанка би се требао да се састане са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, јавила је Анадолија, пренео Танјуг.

 

Извор Политика, 08. јул 2019.