Зеленски као Харадинај, предложио да се САД укључе у преговоре Кијева и Москве

„Треба да поразговарамо? Треба. Хајде да размотримо чији је Крим и кога нема у Донбасу“, прецизирао је украјински председник

Председник Украјине Владимир Зеленски предложио је руском лидеру Владимиру Путину да се састану у Минску. Зеленски је прецизирао да би састанак требало да буде одржан уз посредовање америчког председника Доналда Трампа, немачке канцеларке Ангеле Меркел, премијерке Велике Британије Терезе Меј и председника Француске Емануела Макрона. „Мислим да ће нас Александар Лукашенко са задовољством примити“, рекао је Зеленски.

Тема о којој кијевске власти желе да разговарају су – Крим и Донбас. „Треба да поразговарамо? Треба. Хајде да размотримо чији је Крим и кога нема у Донбасу“, прецизирао је украјински председник. Иницијатива је настала након објављивања иницијативе да се одржи телемост „Треба да разговарамо“ између украјинских и руских телевизијских канала.

Кремљ је већ одговорио на ову иницијативу. Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да ће Москва размотрити предлог и додао је и да је потребно да се схвати – да ли такав дијалог има перспективу.

„За сада нисам спреман да одговорим, то је потпуно нови формат. Прво – мора да се схвати да ли постоје икакве перспективе за такав састанак; и друго – мора да се схвати какав се нови формат предлаже. Ради се о томе да Сједињене Америчке Државе нису део Нормандијског формата и шта треба радити са Минским споразумима, које су потписали учесници Нормандијског процеса, али не и представници Сједињених Америчких Држава“, објаснио је Песков.

 

Извор Спутњик, 08. јул 2019.