Изглађен неспоразум са Бугарима; Борисов: Волим Србе; Дачић: Грешка у интерпретацији

“Важно је да се споразуми рашчисте и као што је Бојко рекао – ‘Идемо даље’. Поздрављам га и желим да идемо даље”, рекао је Дачић

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је стављена тачка на неспоразуме у вези са изјавом премијера Бугарске Бојка Борисова о косовској независности. Бугарска је велики партнер Србије, истакла је Брнабић и додала да нема потребе за тензијама и затезањем односа измеђе две земље.

Она се, у прилог томе, по завршетку пленарне седнице Процеса сарадње у Југоисточној Европи, на Јахорини, пред новинарима појавила заједно са Борисовом. „Имамо стварно добре односе и нема потребе за тензијама и затезањем тих односа. Имамо доста заједничких пројеката и само тако треба да наставимо. Ставили смо тачку”, каже Брнабић. Новинаре је интересовало и шта Борисов има да каже, а он је кратко узвратио: „Тачку, тачку…

Премијерка је подсетила да је председник Александар Вучић успоставио добре односе пре свега са премијером Борисовом и да је њено као председнице Владе Србије да сада те односе чува. Борисов је недавно рекао да би Жозеп Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да би, без обзира што Шпанија не признаје независност Косова а друге државе чланице признају, у складу с тим требало да поступа.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потом је прокоментарисао ту изјаву Борисова речима да став ЕУ није да је КиМ независно и да бугарски премијер, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу. Председник Вучић је пре два дана изразио уверење да ће се Србија и Бугарска, након варница које су се појавиле, убрзо вратити на стазе одличних односа и сам ће се, истиче, побринути за то.

Подсетио да је Бугарска признала независност Косова и да су ту наше разлике, а за све остало сматра да имамо добре односе, које ћемо, каже, и даље градити. „Сматрам ово малим пролазним неспоразумом”, подвукао је он.

О разјашњењу ситуације после иступања бугарског премијера у вези са једностарно проглашеном независношћу Косова и Метохије разговараће у Словачкој, на неформалном састанку министара спољних послова чланица ОЕБС-а, и шефови дипломатије Србије и Бугарске Ивица Дачић и Екатарина Захаријева, преноси Танјуг.

БОРИСОВ: ЈА ВОЛИМ СРБЕ, НИСАМ ДОБРО СХВАЋЕН
Премијер Бугарске Бојко Борисов обратио се, након синоћње вечере учесника Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи, председници Владе Србије Ани Брнабић и објаснио да је његова изјава у Познању погрешно схваћена.

„Ја вас толико волим, ми смо такви пријатељи, како су могли да ме тако схвате… Увек сам говорио ‘они морају да се позабаве Косовом’. Никада нисам говорио ништа друго. А сада позивамо амбасадоре… А ја ништа нисам рекао”, објаснио је Борисов Брнабић, јавио је Спутњик.

ДАЧИЋ: ПОГРЕШНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА, ИДЕМО ДАЉЕ
Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да је данас разговарао са бугарском колегиницом Екатарином Захаријевом о свему што се догодило после недавне изјаве бугарског премијера Бојка Борисова о Косову и будућем шефу европске дипломатије, истакавши да се ради погрешној интерпретацији у српским медијима и да су изглађени сви неспоразуми.

„Разговарали смо о свим овим неспоразумима који су се ових дана одвијали на нашим релацијама, што је обављено и кроз разговоре са амбасадорима у нашим министарствима, али данас смо установили, анализирајући како је то пренето у појединим медијима, да је очигледно да је дошло до погрешне интерпетације онога што је рекао Борисов и онога што је објављено у медијима”, рекао је Дачић.

Из онога што је објављено у српским медијима могло се закључити да Бугарска у ствари упозорава Борела да он мора да поштује став ЕУ о томе да је Косово независно, што је са наше стране веома спорно јер ЕУ није утврдила да је Косово независно, рекао је Дачић. Како је додао, то није јединствен став у ЕУ, јер је ЕУ статусно неутрална и означава Косово са звездицом и фуснотом у својим документима.

„Из анализе с министарком, суштина онога што је Борисов рекао јесте да је он у ствари одговарао на питање о томе да ли ће Борел бити пртистрасан, имајући у виду да постоје примедбе на то што није признао Косово од стране неких земаља и да је он рекао да ће свакако гледати да уважава и ставове других земаља у оквиру ЕУ које су признале Косово”, казао је Дачић. То, како каже, суштински мења оно што је пренето. Дачић додаје да је веома важно што су рашчишћени сви детаљи.

„Бојко Борисов је човек са којим сам сарађивао дуги низ година и зато сам био изненађен том изјавом за коју се сада испоставило да је погрешно интерпретирана, односно онако како је то преведено и пренето у нашим медијима. Вероватно има различитих интерпретација и у бугарским медијима и за то је био важно да се састанемо са министарком Захаријевом да то питање затворимо, отклонимо све неспоразуме”, рекао је он.

Дачић каже да Србија жели са Бугарском добре односе, пријатељске, стратешке и савезничке, јер сматра да је то у интересу обе државе и оба народа. „Захвални смо на свему што је Бугарска помагала по питању европских интеграција, такође Бугарска може да рачуна на Србију, баш зато је наша жеља и била то да укажемо на то да треба да имамо међусобно разумевање. Очигледно је да ни у Бугарској нису разумели на шта сам ја имао примедбе када сам говорио, већ су мислили да нападам Борисова због онога како је он стварно рекао, а не због те интерпретације у нашим медијима”, рекао је он.

Посебно је, додао је он, уље на ватру долило то што је Рамуш Харадинај подржао то што је рекао Борисов и онда испада да је Бугарска стала на страну Косова.

„Важно је да се споразуми рашчисте и као што је Бојко рекао – ‘Идемо даље’. Поздрављам га и желим да идемо даље чврсто држећи страну једни другима имајући пуно разумевања за све проблеме које имамо “, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 09. јул 2019.