Како је Заев прихватио да купи аутокефалност за 100.000 евра

Руски пранкери су изигравајући Порошенка посаветовали Заева да Вартоломеју да мито да би добио аутокефалност за „Македонску цркву“

Светски познати руски пранкери Владимир Кузњецов и Алексеј Столјаров, познати као Вован и Лексус, „извукли“ су из америчког премијера у Скопљу, Зорана Заева, да је спреман да Цариградског патријарха Вартоломеја подмити са 100.000 евра да би ненаконској „Македонској православној цркви“ дао „томос аутокефалности“. Као што је у децембру прошле године томосом даровао украјинске расколнике.

Вован и Лексус су у више разговора са Заевом – који је прогутао и штап и удицу – разговарали изигравајући донедавног председника Украјине Петра Порошенка.

„Порошенко“ је успео да убеди Заева да је директни потомак Александра Македонског и да има право да себе назива „Питером Македонским“. Објаснио је Северомакедонцу да су Украјинци „древни Сумери“. Заев је узвратио да је читао о том открићу украјинских научника и нагласио да „историја може објединити“ његове поданике и данашње Украјинце.

„Порошенко“ је посаветовао Заеву да Вартоломеју да мито да би добио аутокефалност за „Македонску цркву“. Посебно је нагласио да му је Вартоломеј рекао да ће „дати попуст“ ако му „доведе пријатеља“ (Заева). Потом је скопском „американцу“ објаснио како је он код Вартоломеја одрадио посао: „Патријарху Вартоломеју дао сам лични прилог. Сума коју сам Вама поменуо била би – са попустом. А ја сам платио више – 150.000 евра“.

„Порошенко“ је предочио Заеву да Македонија има „одличну шансу“ коју не треба да пропусти. Чак је указао: Вартоломеј се сагласио, можете кренути са процесом добијања аутокефалности. Вован и Лексус тврде да је Заев пристао да плати за аутокефалност „Македонске православне цркве“. И то – у готовини. Наводно је рекао: „То је веома добро. Неће бити проблема“. Руски пранкери су Заева од августа 2018-те `навукли` неколико пута.

Тада су у разговор убацили и неколико реченица Јенса Столтенберга, изговорених у различито време, а Заеву су рекли да је генерални секретар НАТО „ту, поред“ и да му препуштају слушалицу да Северомакедонца поздрави. Тада је „Порошенко“ са Заевом разговарао и о Косову, а уочи украјинских председничких избора о Русији и – Владимиру Зеленском. Минулог априла су Вован и Лексус као „Порошенко“ дриблали Рамуша Харадинаја. Чак су успели да га убеде да ће нови председник Украјине бити Вован Лексусов…

 

Извор Факти, 09. јул 2019.

ЗАЕВ ПРИЗНАО ДА ЈЕ НАСЕО, АЛИ СЕ ПРАВДА
Македонски премијер Зоран Заев признао је да је насео након објављивања снимка његовог разговора са руским преварантима.

Македонски премијер Зоран Заев признао је, у првој изјави медијима након објављивања аудио снимка његовог разговора са руским преварантима који су му се представили као бивши украјински председник Петро Порошенко и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, да је насео, али се правда да није једини и да је “жртва” своје отворености и доступности свима.

“Исти преваранти су успели ово да ураде са француским председником Емануелом Макроном, а преварили су и бившег британског министра спољних послова Бориса Џонсона, грузијског председника Михаила Сакашвилија, генсек-а НАТО Јенса Столтенберга, такође и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана”, рекао је Заев медијима и нашалио се да је макар “у добром друштву”.

Он, међутим, одбацује наводе медија да је иступао на штету државних и националних интереса. Заев наводи да су у једном делу ових разговора извршене озбиљне интервенције, после којих се могу извући нетачни закључци.

“Поготово око дела који се тиче неканонске Македонске православне цркве (МПЦ). Тамо сам једино говорио о мом опредељењу да МПЦ добије аутокефалност, за шта се залажем и у земљи, и у иностранству”, навео је Заев, поводом дела разговора у којем му саговорници нуде аутекефалност у замену за 100.000 евра “с попустом”. Он додаје да остали делови разговора само потврђују већ више пута изречене ставове који су, према његовом мишљењу, у интересу Северне Македоније и стратешких опредељења његове земље.

Што се тиче дела аудио снимка у којем се говори о наводној помоћи коју тадашњем председнику Македоније Ђорђу Иванову пружа руски лидер Владимир Путин, Заев каже да је рекао “да не постоје докази да је Иванов повезан са Турском и Русијом”, те да је само додао да Иванов, када је реч о блискости са тим земљама, има право на своје мишљење и на свој став.

 

Извор Б92, 09. јул 2019.