ЕУ условљава Србију: Београд да призна “геноцид” у Сребреници

Јоханес Хан је у понедељак већ упозорио да “нема места у ЕУ за оне који негирају геноцид”. Овакве поруке постају све гласније у Бриселу

Све јача струја у Бриселу која предлаже нови услов за приступање ЕУ – признавање геноцида у Сребреници, пишу Вечерње новости. Ови захтеви све су гласнији у појединим круговима у Бриселу, иако је званична Србија током последње деценије и правно, и политички и морално учинила све да осуди и овај и све друге ратне злочине.

Новости подсећају да је Скупштина Србије донела у марта 2010. резолуцију о осуди злочина у Сребреници, док се бивши председник Борис Тадић јавно извинио за “једно од најтрагичнијих поглавља југословенских грађанских ратова деведесетих”, а 11. јула 2015. тадашњи премијер Александар Вучић умало није линчован на комеморацији у Поточарима.

Ипак, европски комесар за проширење Јоханес Хан у понедељак је упозорио да “нема места у ЕУ за оне који негирају геноцид и све друге пресуде међународних судова”. Захтев да Србија призна геноцид у Поточарима уграђен је и у последњи извештај Европског парламента о Србији, а очигледно је да је ова тема погодна за политику “покретних мета”.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић сматра да однос званичне Србије према ономе што се дешавало у Сребреници није споран и да ово питање не би требало да буде искоришћено као још једна кочница на нашем путу ка ЕУ. “Овде нема ни ћутања ни негирања судски утврђених чињеница о Поточарима. Нико од наших званичника не негира да се злочин догодио”, казала је она.

 

Извор Спутњик, 10. јул 2019.