ФТ набројао пет главних циљева који чекају Борела, међу њима и Косово

Пред Борелом је посебан тест што се тиче Косова, где ће бити одговоран за посредовање између Београда и Приштине, наводи овај лист

Будући шеф европске дипломатије Жозеп Борел суочиће се са пет тестова на новој функцији, а међу њима је и питање односа Београда и Приштине, пише Фајненшел тајмс. Борела, наследника Федерике Могерини, очекују и питања Ирана, Венецуеле, Кине и односа са САД.

„Шпански ветеран ће се суочити са испитима од Венецуеле до Балкана у време опадајућег утицаја ЕУ“, констатује ФТ, додајући да су тензије између званичног Београда и привремених институција Приштине у порасту, упркос посредовању ЕУ.

Борел је, наводи британски лист, означио Русију као „старог непријатеља“, нападао је „каубојску политику“ америчког председника Доналда Трампа према Венецуели, а жалио се и да су састанци ЕУ о спољној политици „долина суза“. Сада је овај борбени шпански политичар номинован за будућег изасланика ЕУ за свет, додаје лист.

Пред Борелом је посебан тест што се тиче Косова, где ће бити одговоран за посредовање, и то у ситуацији када су односи званичног Београда и привремених институција Приштине све комплекснији.

ФТ наводи да је његов мандат као министра спољних послова Шпаније дефинисан у највећој мери противљењем независности Каталоније, где је одрастао. „То покреће питања о могућности да буде виђен као неутралан посредник, посебно што је Шпанија једна од пет земаља чланица ЕУ које не признају (самопроглашену) независност Косова“, пише ФТ.

Они који га подржавају истичу да би Борел могао да „окрене у своју корист“ то што је осетљив на питање Каталоније, јер ће обе стране у балканском спору, како сматра ФТ, бити опрезне у вези са њим, али из различитих разлога. Борел ће највероватније задацима приступити са самоувереношћу политичара од каријере и без мањка амбиције. Када су га у јуну упитали да ли би прихватио високу позицију у ЕУ, он је, као из топа, одговорио: „То је сам врх“.

 

Извор Спутњик, 10. јул 2019.