Комшић: Власт у Србији слави „геноцид“ у Сребреници и нада се да ће моћи да га понови

Комшић каже да се у "мањем босанскохерцеговачком ентитету” без иједне речи негодовања прешло у фазу отвореног величања геноцида

Хрватски члан Председништва БиХ, Жељко Комшић, оптужио је Србију и Републику Српску за наводно величање геноцида у Сребреници. Поред тога оптужио је власти у Србиј да нису одустале од „погромачког пројекта САНУ“ и да се, како нису кажњене за Сребреницу, „надају се да ће моћи поново да ураде исто“.

“Нисмо видели да су се власти Србије побуниле против тога, штавише дали су прећутну подршку. Отприлике је то тај однос. Сваки пут када треба величати геноцид, власти Србије су спремне да то прећутно, а некад и директно подрже”, рекао је Комшић у интервјуу за лист Данас, уочи сутрашње комеморације поводом 24 године од злочинау Сребреници.

Комшић даље тврди да се у „мањем босанскохерцеговачком ентитету” без иједне речи негодовања прешло се из фазе негирања у фазу отвореног величања геноцида, додељена су од Народне скупштине РС ордења креаторима и извршитељима геноцида, јавни објекти добијају имена по истима“.

На питање Данаса како види однос српских власти према „сребреничком геноциду“, Комшић одговара да о томе “довољно говори и чињеница да министар спољних послова Србије по медијима у Србији, и где год стигне у свету, износи монструозне лажи о томе како у приједорским логорима није било мучења”. За њега је, каже, таква политика „уистину једна цивилизацијска мочвара”.

“Знају господа министар и председник Србије да то што говоре није истина, али управо зато што то није истина, то и говоре”, тврди Комшић и додаје да је разлог за то, што, како каже српске власти,”још увек нису одустали од погромашког пројекта Српске академије наука и уметности, и зато што тај великодржавни пројекат није адекватно кажњен од цивилизованог света“.

“Стога се надају да ће некада поново моћи да ураде исто, јер су последњи пут прошли некажњено”, оптужује даље Комшић. Он даље на питање Данаса зашто је то тако одговара да су разлози што ”престанак величања геноцида није никакав услов Србији за наставак европских интеграција”, и зато што, како тврди даље, и део политичког спектра у Сарајеву, жели говор о овоме прогласити депласираним. “Зато што ће сада мене што ово говорим, из Сарајева оптужити да дижем тензије, јер им је истина постала сметња па верују да вук неће појести овцу ако га она буде умиљато гледала”, наводи Комшић.

 

Извор Танјуг/Б92, 10. јул 2019.

ЧАНАК: 11. ЈУЛ ДА СЕ ПРОГЛАСИ ДАНОМ СЕЋАЊА НА ГЕНОЦИД
Председник ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да ће његова странка наставити да инсистира да се у Србији 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници. Чанак је најавио да ће делегација Лиге Социјалдемократа Војводине и ове године бити присутна на комеморацији у Поточарима поред Сребренице.

„ЛСВ неће одустати ни од залагања да се негирање геноцида третира као кривично дело, јер ће се у супротном наставити не само са вређањем жртава ратова на југословенском простору, већ и са стварањем претпоставки за угрожавање мира и регионалне стабилности на Балкану“, навео је Чанак у саопштењу.

Оценио је да је у Србији на делу игнорисање највећег масовног злочина на тлу Европе после завршетка Другог светског рата, и то и од власти и од већине опозиционих странака и додао да такво понашање говори о томе да је суштина политике у Србији континуитет националистичког и великосрпског концепта из деведесетих година 20. века, што највише штети Србији и њеним грађанима.

“Подсећамо и да је Србија као држава пресудом Међународног суда правде у Хагу из 2007. године проглашена одговорном за кршење Конвенције УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида, због тога што што су њени државни органи за време злочиначког режима Слободана Милошевића имали информације о геноциду, али ништа нису урадили да га спрече. То је за последицу имало да је Србија једина држава на свету која је окривљена за геноцид, што је такође више него трагична и упозоравајућа чињеница, што највећи део јавности гура под тепих“, навео је Чанак.

Према његовим речима, Србија мора да призна да је у Сребреници почињен геноцид, пре свега због тога што је то један од најважнијих првих корака на путу оздрављења друштва од националистичког лудила које га темељно разара већ више од 30 година, а и због тога што је то један од основних предуслова за приступање Европској унији.

 

Извор Бета/Б92, 10. јул 2019.