Медији: Заев комичарима открио план о разграничењу Космета

Заев је наводно открио планове српског председника Александра Вучића и Хашима Тачија о територијалној размени

Македонски премијер Зоран Заев уверен да разговара са бившим председником Украјине Петром Порошенком открио је, наводно, планове уза КиМ, пишу приштински медији.

Заев је наводно открио планове српског председника Александра Вучића и Хашима Тачија о територијалној размени, по којој би Приштина, како је поверио, требало да Србији уступи десет општина на северу КиМ, а да заузврат добије „неке општине на југу централне Србије“ што, како је рекао, сматра веома опасном.

У телефонском разговору са руским комичарима Владимиром Кузнецовим и Алексејом Столаровим, који су глумили Порошенка, који је објављен на Јутјубу, Заев је поверио да је упознат скривеном намером плана о размени териорија и рекао верујући, тадашњем украјинском председнику, да се Македонија са тим никако не слаже јер би то, како је рекао, могло да доведе до нових ратова, те да би Балкан постао „темпирана бомба“.

„Желим да поделим своју забринутост, за нешто што се дешава овде у нашем региону, где су председник Србије и председник Косова покренули неке преговоре о територијалној подели и промени граница. Врло се противимо томе, канцеларка Меркел се противи томе, цела регија се противи, јер се бојимо да постоје неке скривене намере Русије да то користи као међународну праксу“, рекао је наводно Заев, објавила је приштинска Коха позивајући се на КТВ.

И даље уверен да разговара са Порошенком, Заев је открио и да је о томе јуче (дан пре овог разговора) разговарао са канцеларком Меркел. Испричао је да је са Меркеловом о овом питању разговарао телефоном пола сата, јер је, како је навео, уверен да неко жели да користи овај феномен промене граница као нову медународну праксу. Како је навео, то су земље које имају сродне планове у том погледу, као што је случај Турске са Кипром или Русије са Абхазијом и Кримом.

„Веома сам забринут да ће овакви кораци бити велика штета и за ваш и наш регион. Потпуно се противимо овом моделу и урадићемо све да до тога не дође. Обавестили смо америчке политичке снаге“, рекао је Заев напоменувши да је реч о Пенсу и Помпеу. Тражили су, казао је, и од високих званицника Европске уније, а посебно од Федерике Могерини да зауставе ову активност за коју верује да ће изазвати велику штету на Балкану.

Снимак телефонског разговора Заева са руским комичарима (разговори вођени три пута, два прошле и један у априлу ове одине) објављен је у понедељак на Јутјубу, а већ сутрадан македонски премијер је на конференцији за новинаре признао да је преварен. Заев је, како је пренела КТВ, био срећан што се захваљујући тој превари нашао у друштву европски и светских званичника са којима су руски комичари разговарали раније, међу којима су француски председник Емануел Макрон, али и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Наводи се да руски комичари разговарали са премијером привремених приштинских институција Рамушем Харадинајем, али тај аудио запис још није објављен.

 

Извор Танјуг/Б92, 10. јул 2019.