Трампов и Клинтонов пријатељ ухапшен због трговине малолетницама

Против Џефрија Епстина подигнута је оптужница за трговину малолетницама ради сексуалне експлоатације од 2002. до 2005. године

Амерички милијардер и пријатељ Доналда Трампа и Била Клинтона током викенда је ухапшен у Њујорку због трговине људима и приморавања малолетница на проституцију. Иако му се ово и раније стављало на терет, досад је избегавао суђење захваљујући погодби са тужиоцем који је у међувремену постао министар рада.

Финансијер Џефри Епстин (66) је лишен слободе по повратку с пута у Париз, јавио је Дејли бист. Против менаџера инвестиционог фонда подигнута је оптужница за трговину малолетницама ради сексуалне експлоатације од 2002. до 2005. године. Мада је са сличном оптужницом био суочен и пре 11 година, тада је избегао суђење и могућу доживотну казну признавши мањи деликт – коришћење сексуалних услуга малолетних особа. Како подсећа АП, Епстин се 2008. нагодио са тужиоцем у Мајамију Александером Акостом, који је пре две године ушао у Трампову владу као секретар за рад.

Амерички богаташ је осумњичен за сексуално злостављање малолетних девојака у Њујорку и на Флориди. Према оптужници, девојчице, углавном из сиромашних породица или из иностранства, пре свега из источне Европе, подвођене су уз обећање да ће добити 200 или 300 долара ако измасирају Епстина, после чега их је он сексуално злостављао.

О Епстину као педофилу први пут се писало кад су га родитељи 14-годишње девојчице оптужили да је сексуално злостављао њихову кћерку. Тужиоци су касније пронашли на десетине жртава, мада су сведоци наводили да је врбовано на стотине девојчица, углавном између 13 и 16 година. Признавши кривицу за секс са малолетницама, Епстин је добио 13 месеци робије, али је шест дана недељно напуштао затвор на 12 сати да би ишао на посао. У јавности су се појавиле критике да се финансијер извукао због богатства и веза са моћним људима попут британског принца Ендрјуа, власника бренда „Викторијас сикрет” Леса Векснера и бившег председника САД Била Клинтона. Према писању Мајами хералда, некадашњи шеф Беле куће често се возио Епстиновим приватним авионом, док је њујоршки инвеститор поклањао новац Клинтоновој фондацији.

Садашњи шеф вашингтонске администрације негира да су били пријатељи, али су у медијима освануле фотографије на којима њих двојица заједно позирају на Трамповом имању Мар-о-лаго на Флориди. Подсећа се и на њихово дружење непосредно пре него што је Трамп изабран за председника 2016. Према судским документима, једна жртва је тврдила да је врбована да масира Епстина баш док је радила у Мар-о лагу. Трамп је 2002. изјавио за Њујорк магазин да је Епстин „сјајан момак”, ког познаје 15 година: „Веома је забаван. Кажу да, као и ја, воли лепе жене, а многе од њих су веома младе.”

У јавности је поново почело да се прича о Епстину кад је Акоста улазио у владу 2017. године. Министар се бранио наводећи да „под датим околностима” није могао да постигне бољи договор и да је нагодба била успешна ако се има у виду да је оптужени регистрован као сексуални преступник и да је платио одштету жртвама. Ипак, Трампова администрација је у фебруару ове године покренула истрагу о томе да ли је Акоста правилно поступио у овом случају. Према оцени медија, многи утицајни људи вероватно стрепе од овог суђења јер би Епстин могао да открије непријатне детаље и о својим пријатељима.

 

Аутор Јелена Стевановић

 

Извор Политика, 09. јул 2019.