Јосип Перковић из немачког затвора пребачен у Реметинац

По слетању у Загреб, Перковић иде у затвор у Реметинцу одакле ће га накнадно распоредити у неку од затворских јединица

Некадашњи начелник у Служби државне безбедности СФРЈ и касније хрватски обавештајац Јосип Перковић, правоснажно осуђен због тешког убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, данас је после непуних пет и по година из затвора Немачкој пребачен у Хрватску.

По слетању у Загреб, Перковић иде у затвор у Реметинцу одакле ће га накнадно распоредити у неку од затворских јединица, преноси хрватски Н1.

Адвокат Анте Нобило рекао је да ће за свог клијента прво да договори здравствене прегледе, јер у Немачкој није имао адекватну здравствену заштиту. „Њихов став је био да не треба трошити на њега јер ће га ионако изручити Хрватској”, рекао је Нобило за хрватски сајт „Дневник”.

Перковић је, заједно с некада надређеним Здравком Мустачем, због оптужби за учествовање у Ђурековићевом убиству почетком 2014. изручен Немачкој, али уз услов да казну након пресуде служе у Хрватској.

Врховни суд је 14. маја одбио Перковићеву жалбу и потврдио одлуку загребачког жупанијског суда који је немачку казну доживотног затвора преиначио у 30. годишњу казну, коју Перковић треба да одслужи у хрватском затвору.

Мустачу, осуђеном заједно с Перковићем и који је и даље Немачкој, казну је с хрватским прописима усклађивао жупанијски суд у Великој Горици и изрекао му 40 година затвора, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 11. јул 2019.