Медији о доласку Макрона: На столу пет тачака

Односи Београда и Приштине ће “свакако бити на дневном реду” разговора Макрона и председника Александра Вучића, наводе медији

Председник Француске Емануел Макрон жели да посетом Србији покаже да је Париз и даље “значајан играч на светској политичкој и безбедносној сцени”, пишу Вечерње новости уочи његовог доласка у Београд, где ће боравити 15. и 16. јула.

Вечерње новости наводе да “није искључено да се Француска убудуће интензивније укључи у решавање косовског проблема”. О томе пише и дневни лист Блиц и наводи да Макрон у Србију “доноси пет порука”: може ли Србија у ЕУ пре 2028. године, има ли план да “притисне Приштину” да повуче таксе, како да се унапреди економска сарадња, а како сарадња у безбедности, и сарадња у култури.

Блиц подсећа да је Макрон до сада више пута давао “песимистичне изјаве” о уласку земаља Западног Балкана у ЕУ. Током Макронове посете биће потписано 20 споразума о међудржавној сарадњи, већином економској, наводи Блиц. Очекује се да ће се разговарати и о безбедносном аспекту и биће предузете мере у борби против недозвољеног малокалибарског и лаког наоружања. У оквиру сарадње у култури акценат ће бити на промовисању Франкофоније, а очекује се и потписивање заједничке декларције о младима.

Лист Политика наводи да ће француски председник допутовати у Београд из Париза, а не из Русије, како се раније тврдило, и да сазнаје да Макрон долази без супруге Брижит. Политика пише да ће односи Београда и Приштине “свакако бити на дневном реду” разговора Макрона и председника Александра Вучића. Лист указује да је долазак Макрона у Београд “један од најзначајнијих спољнополитичких састанака” које ће Вучић имати ове године, и подсећа да је последњи француски председник који је посетио Србију био Жак Ширак, 7. децембра 2001. године. Пошто Макрон долази с групом француских привредника, економија ће бити “важан део билатералних разговора”, наводи Политика.

Према још незваничном плану посете, Политика наводи да ће француски председник првог дана на Аеродрому Никола Тесла открити плочу којом ће бити обележен процес модернизације аеродрома којим по концесији управља француска компанија “Ванси”. Затим ће му бити приређен званичан дочек у Палати Србија, а следи разговор с Вучићем. Макрон ће посетити Ново гробље, Споменик браниоцима Београда, Калемегдан и Споменик захвалности Француској, где се “очекује сусрет с грађанима”, пише Политика.

Током Макронове дводневне посете биће ангажовано 4.000 до 5.000 полицајаца, уз припаднике специјалних јединица МУП и Војске Србије, пише Блиц. Како лист наводи, француски председник долази са око 100 француских “безбедњака”. Једна група је већ стигла и с припадницима српске полиције и служби безбедности припрема план заштите.

 

Извор Бета/Н1, 11. јул 2019.